Nervøsiteten var til å ta og føle på på Oslo Børs torsdag, da børsen fulgte resten av verdens finansmarkeder rett ned torsdag. Fortsatte kredittproblemer smitter over på aksjer og oljepris.

- Markedet så ut til å psyke seg opp til at ting begynte å se greit ut igår, men så falt det i USA. Vi skal sannsynligvis en god del ned indeksmessig i dag fordi en nedgang på noen få kroner i de store selskapene slår ganske mye ut, sier en megler til TDN Finans.

Men selv om både finansinstitusjoner og aktører i markedet forsøker å roe ned investorene, var nedsalget bredt og børsen falt 3,9 prosent.

Slik går indeksene:
Energi - ned 4,2 prosent
Industri - ned 5,2 prosent
Materialer - ned 4,1 prosent
It - ned 4,2 prosent
Hovedindeksen - ned 3,9 prosent

DNtv:

Vinnerlisten var magrere enn på lenge. Kun 13 selskaper kvalifiserer til oppgang, med Otrum på topp.

Taperlisten er derimot langt fetere. Tandberg Data "troner" på topp med en nedgang på 22,8 prosent. Av de store var det REC som slet mest med en nedgang på 10,27 prosent til 185,75 kroner.

Får fyken i Fast
Fast Search & Transfer har gjort en gjennomgang av sin virksomhet og besluttet å kutte bemanningen med 148 personer. Driftskostnadene reduseres med 12 millioner dollar i kvartalet og det vil bli foretatt en avsetning på 55 millioner dollar.

Les også:

- Fast sliter for tiden. Det er litt vanskelig å si hvordan markedet reagerer på dagens melding. Det kan bli tolket på flere måter, og det er ikke udelt negativt. Det er en opprydning som etter hvert kan være positivt, sier en megler.

Fast steg 1,96 prosent til 9,35 kroner.

Preger hele Europa
Oslo var ikke den eneste byen i Europa som merket at nervene satte inn i dag. Stockholms OMXS30-indeks endte ned 4,0 prosent. Paris CAC40 er ned 2,9 prosent, mens Londons FTSE 100 var ned 3,3 prosent.

- Vi vet ennå ikke hva utfallet av uroen i kredittmarkedet blir på mellomlang sikt. Spørsmålet er om bankene vil låne ut mindre og dette etter hvert vil spille over på resten av økonomien, og derigjennom trekke ned veksten, sier forvalter Karim Bertoni i Banque Syz til Bloomberg News.

Fare for kredittproblemene vil trekke ned den globale veksten gjør at prisen på flere råvarer, som sink og kobber faller i verdi. Oljeprisen holder seg imidlertid relativt bra etter at onsdagens ukentlige lagerrapport fra USA viste større trekk enn ventet. Dettte kunne stabilisert oljeprisen på et høyt nivå, men nå som ingen tør spå utfallet av kredittskvisen, er også oljeprisen utsatt for press nedover.

Et fat nordsjøolje for levering i september ble ved børsslutt i Oslo solgt for 70,18 dollar, ned fra 71,40 igår kveld. Statoil falt 3,47 prosent til 153 kroner, det laveste siden mars. Hydro falt 4,61 prosent til 196,25 kroner.

Hovedindeksen var ned 3,90 prosent til 440,23 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.