Indeksen som måler aktiviteten i norsk industri, den såkalte PMI-indeksen, steg til 54,9 i januar, ifølge Fokus Bank.

Kraftig ordreøkning
Det er først og fremst en kraftig stigning i ordreindeksen som trekker hovedindeksen opp, men også produksjons- og sysselsettingsindeksene gir solide bidrag.

Ordreindeksen steg fra 40,0 i desember til 57,9 i januar. Det er den høyeste indeksverdien siden august.

- De ikke-sesongjusterte tallene viser at det særlig er en rekyl i indeksen for ordreinngang fra eksportmarkedet som trekker ordreindeksen opp, heter det i rapporten.

Produksjonsindeksen steg fra 49,4 i desember til 54,2 i januar. Dette er den høyeste indeksverdien siden september, og peker mot en økning i produksjonen etter fallet i desember, ifølge Fokus Bank.

Mindre behov for rentekutt
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank ventet en viss rekyl i aktiviteten, men selv han er overrasket over den kraftige oppgangen.  

Samtidig påpeker at han at fallet i november og desember var markert sterkere enn normalt, og at man nå har innhentet dette. Han er imidlertid klar på at tallene indikerer lavere nedsiderisiko i norsk økonomi, og langt bedre utsikter for tradisjonell norsk eksportnæring enn man tidligere har fryktet.

Jullum tror derfor at Norges Bank på neste rentemøte vil kunne avstå fra tidligere varslede rentekutt, som er sentralbankens viktigste våpen for å stimulere til økt aktivitet i norsk økonomi.

- Behovet for å kutte renten ytterligere i mars er mindre når man ser de tallene, sier sjeføkonomen til DN.no.

Sterk sysseletting
Sysselsettingsindeksen steg til 52,3 i januar fra 44,9 i desember. Dette er den høyeste indeksverdien siden juli, og etterfølger tre måneder på rad med indeksverdier under 50.

Mot normale nivåer
Aktiviteten i norsk industri falt under 50 i november, som indikerer avtakende aktivitet (se faktaboks). Fallet ble ytterligere forsterket i desember.

- Det er grunn til å tro at den sterke økningen fra desember i hovedsak skyldes en korrigering til mer normale aktivitetsnivåer etter et unormalt kraftig fall mot slutten av fjoråret, skriver Fokus.

Ventet oppgang
Handelsbanken Capital Markets ventet også økt aktivitet. Fasit overgår imidlertid også deres sterke estimater.

- Vi antar at den noe lettere stemningen i de internasjonale markedene har påvirket norsk industri-PMI i januar, slik at denne får et lite løft til 48,0, opp fra 46,6 i desember. Til tross for en viss forbedring vil dette i så fall fortsatt være forenlig med vekstfall i industrien, skriver meglerhuset i sin morgenrapport onsdag.

Les også:

- Det flytter markedet med én gang
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.