Riggselskapet Songa Offshore var blant selskapene som steg markert på en sterk Oslo Børs mandag.

Songa Offshore endte opp 16,5 prosent til 5,30 kroner per aksje mandag.

Riggsalg reduserer likviditetsrisiko
Swedbank First Securities peker på at salget av «Songa Eclipse» fredag til 590 millioner dollar, frigjorde 280 millioner i kontanter etter tilbakebetaling av gjeld, og reduserer den kortsiktige likviditetsrisikoen.

«Vi estimerer nå 300 millioner dollar i kontantposisjon i fjerde kvartal 2012, fallende til 190 millioner dollar per fjerde kvartal 2013 grunnet gjeldsnedbetaling. Hvis vi antar at det regnskapsmessige tapet relatert til 'Songa Eclipse' er reflektert i nedskrivningene for tredje kvartal, så vil selskapet overholde lånebetingelsene i fjerde kvartal 2012», skriver meglerhuset i en oppdatering.

First Securities tror kvartalsrapporten 26. november vil tilføre noe ekstra farge vedrørende investeringene på verftsoppholdet til «Songa Trym», og bemerker at selve kvartalstallene kun er av begrenset interesse.

Meglerhuset mener at dagens kurs på 4,5 kroner inneholder et for forsiktig syn, og tror at «Songa Eclipse»-transaksjonen og veien tilbake mot stabil kontantstrømgenerering fra mid-water-flåten i 2013 bør gi Songa god nok timing for å utarbeide en bedre løsning enn å innhente egenkapital på disse nivåene.

First Securities har en sterk kjøpsanbefaling på Songa Offshore med et kursmål på 9,5 per aksje.

company:song

Nordea kutter kursmålet
Nordea er i likhet med Swedbank First Securities optimistiske til Songa og har en kjøpsanbefaling.

Meglerhuset mener det nå er rom for å vurdere en eierskapsstruktur for Cat. D-riggene ettersom det er frigjort 280 millioner dollar i kontanter.

«Songa har derfor løst likviditets og investeringsproblemene frem til 2015, og har nå god tid for å vurdere andre eiendelsalg (slik som de to internasjonale riggene). Selskapet kan også se på forskjellige eierskapsstrukturer for de fire Cat. D-riggene, og potensielt begrense investeringsbehovet for disse riggene», skriver meglerhuset i en oppdatering.

Nordea kutter kursmålet fra 25 kroner til åtte kroner per aksje for å reflektere emisjonsrisikoen.

Anbefaler hold
ABG Sundal Collier opprettholder en hold-anbefaling på Songa Offshore.

«Med de nærstående bekymringene, vil fokus være på Cat D-finansieringen. Vi estimerer at selskapet vil måtte hente 400 millioner dollar i emisjon for å unngå å bryte med lånebetingelsene fra 2014 og videre. Hvis det skjer til dagens kurs, estimerer vi NAV til 7,8 kroner per aksje. Både størrelsen og emisjonsprisen er usikker, og vi sier derfor at nåværende 40 prosent rabatt til NAV er fair, og opprettholder hold-anbefalingen», skriver meglerhuset i en oppdatering.

Songa Offshore ble omsatt for 46 millioner kroner på Oslo Børs.

Sterkt som ventet fra Subsea 7
Undervannsrørlegger Subsea 7 steg også markert mandag, etter å ha lagt frem resultater per tredje kvartal.

Selskapet opplyser at resultatet i 2013 kan bli dempet («tempered») av forsinkelser i prosjekttildelinger i 2012 og noen flaskehalser i leverandørkjeden. Ordrereserven per 30. september var rundt 8,1 milliarder dollar, hvorav rundt 1,5 milliarder dollar ventes å være arbeid for 2012, og 3,8 i 2013, ifølge kvartalsrapporten.

Subsea 7 SUBC endte opp 3,52 prosent til 126,30 kroner, omsatt for 432 millioner kroner.

Gaza-konflikt gir oljerisiko
Konflikten mellom Israel og Gaza skaper fornyet uro i Midt-østen.

Analytiker Helima Croft i Barclays Capital mener konflikten kan bli en lakmustest for den geopolitiske risikoen i oljemarkedet.

«Mens kampene mellom Israel og Hamas fortsetter å eskalere, ser vi ingen fare for de fysiske råoljeforsyningene i øyeblikket. Vi mener kampene da må spre seg til mer omfattende regionale stormakter for at forsyningen av råolje skal stå i fare. Selv om Iran er en langvarig økonomisk støttespiller for Hamas, ser vi ikke at den iranske regjeringen engasjerer seg aktivt i denne krisen ved å gjøre mer enn å gi retorisk støtte til Hamas», heter det i en analyseoppdatering.

Til tross for at oljeprisen fikk en impulsreaksjon onsdag på nyheten om Israels angrep på Gaza, tror meglerhuset at oljemarkedet må se mer enn voldsom retorikk eller en stans i atomsamtalene, før prisen beveger seg oppover.

Inntil slike triggere materialiserer seg tror de oljeprisen vil fortsette å svinge rundt nåværende snitt for inneværende år.

SAS tok av på løsning
SAS-ledelsen kom mandag til enighet med alle fagforeningene omkring det som SAS-ledelsen har kalt den endelige planen. Selskapet får dermed med all sannsynlighet tilsagn om nødvendig kreditt fra sine eiere og kreditorer.

SAS-aksjen endte opp 16,50 prosent til 5,72 kroner, omsatt for 7,1 millioner kroner mandag.

Ratingbyrået Standard & Poor's nedgraderer SAS fra B- til CCC+, og kan komme til å nedgradere ytterligere.

Oslo Børs steg 2,20 prosent til 439,17 poeng. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 2,9 milliarder kroner.

Les også:
S&P nedgraderer SAS

Enighet mellom SAS og fagforeningene

Obama snakker USA-børsene opp

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.