Salget av nye eneboliger i USA steg med 26,9 prosent i mars til en sesongjustert årstakt på 411.000 boliger.

Det viser statistikk fra det amerikanske Handelsdepartementet offentliggjort onsdag, ifølge Bloomberg News, og TDN Dinans.

Analytikere hadde på forhånd ventet at salget ville stige med 5,5 prosent til en årstakt på 325.000 solgte enheter, ifølge Bloomberg News.

Skattefritak gir økt salg
Ifølge Bloomberg.com har ikke veksten vært sterkere på nær fem tiår, siden april 1963. Årsaken til salgshoppet er trolig at myndighetene tilbyr skattefritak på opp til 8.000 dollar for kjøp av bolig, et finanskrisetiltak som bare gjelder ut neste uke.

- Det er definitivt liv i boligmarkedet, sier seniorøkonom Carl Riccadonna i Deutsche Bank Securities Inc. i New York til Bloomberg.com.

Han mener markedet har fått så mye juling under krisen at tiden nå er moden for revansj, "selv for å komme tilbake til mer normale nivåer".

Medianprisen på en ny bolig økte med 4,3 prosent i mars sammenlignet med mars året før. Medianprisen er nå 214.000 dollar.

Fall måneden før
Forrige måneds tall ble revidert til 324.000 solgte boliger, noe som tilsvarer et fall på -4,1 prosent.

De månedlige salgstallene varierer mye, og myndighetene mener man trenger rundt fem måneders statistikk for å kunne finne nye trender i salgsutviklingen.

Igår overrasket salget av brukte boliger positivt.

Les: Amerikansk boligmarked på gli (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.