«Ta Koenigseggen hans! Gå etter huset og familien hans! Dette gir vi oss faen ikke på». «Knus kneskålene hans».

Dette skal en analytiker i First Securities ha sagt da bonusen ble kraftig barbert for samtlige ansatte på grunn av den tidligere mobilmilliardæren Idar Vollviks tap i aksjemarkedet i 2008, skriver Dagens Næringsliv.







 






Kilde: Finansavisen

Det hevdes i den kommende boken til tidligere First-analytiker Aslak Berge (39), «En bryggesjauers bekjennelser», om hans fire år som analytiker i meglerhuset på Aker Brygge.

– Akkurat det øyeblikket viste frem de styggeste sidene av meglerbransjen. Folk viste at de egentlig jobbet i bransjen kun for å tjene mest mulig penger. Da millionene forsvant rett foran nesen på dem, viste de sitt sanne og stygge jeg. Tenker man kun på penger, vil man på et eller annet tidspunkt sitte på yachten sin og alene og drikke champagne, sier Aslak Berge til DN.

I boken Berge er i ferd med å gi ut på eget forlag tar han et kraftig oppgjør med det han kaller en ukultur i meglerbransjen.

Innkalt på teppet
I boken omtaler Berge blant annet et møte der han og daværende First-sjef Martin Hagen ble kalt inn på investoren Øystein Stray Spetalens kontor, skriver DN.

Før Berge begynte i First hadde han gitt ut en bok om Pan Fish hvor han påsto at Spetalen hadde truet ham i forbindelse med en artikkel han skrev da han jobbet for nettstedet IntraFish. I artikkelen ble Spetalen beskyldt for å ha solgt aksjer i Pan Fish som han ikke eide. Artikkelen ble trukket tilbake og IntraFish beklaget den overfor Spetalen, som mente at den kriminaliserte ham.




Spetalen ble ifølge Berge illsint og hevdet at truslene var «løgn og fantasiprodukt». Han krevde en beklagelse til seg selv, og en som skulle stå på trykk i Dagens Næringsliv.

Berge forteller at han nektet å beklage. Han ble imidlertid overrasket over mangel på støtte fra arbeidsgiveren.

– Bokens budskap er: Er det akseptabelt å lyve for penger? Konflikten jeg hadde med Spetalen høsten 2006 kom veldig tidlig, på et tidspunkt der jeg var nyansatt i det jeg trodde var drømmejobben. Jeg fikk krangelen rett i ansiktet og måtte ta stilling til det. Det var et ønske om at jeg skulle lyve. Det syntes jeg var galt, sier Berge til Dagens Næringsliv.

Øystein Stray Spetalen slår tilbake, og kaller Berge en uetterrettelig kar som er helt skruppelløs.

- Hadde det vært i dag, hadde jeg tatt ham direkte til rettsapparatet, men det orket jeg ikke den gangen, sier Spetalen til DN.

Les hele reportasjen om tidligere First-analytiker Aslak Berge og hans opplevelser fra bransjen på side 4-6 i Dagens Næringsliv torsdag.

Les også: Leder DN: Meglernes lønn

- Bare idioter blir i meglerbransjen
(2005)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.