– Å lokke lokalsamfunn med skiløyper og flomlys er ikke veien å gå, sier administrerende direktør Knut Kroeplien i interesseorganisasjonen Energi Norge til Bergens Tidende.

Han mener det er for mange kreative tiltak fra kraftutbyggerne som skal bøte for naturinngrepene. Kommunen bør heller få forutsigbare inntekter, mener Kroeplien.

– Innfør­ing av en naturressursskatt etter modell fra vannkraften er en skikkelig måte å gjøre det på.

En nasjonal rammeplan for vindkraftutbygging på land ble i høst skrotet av regjeringen. I høringsrunden til rammeplanen erklærte mange kommuner at de ikke ønsker vindkraftutbygging.

– Det må bli like attraktivt å være vertskap for vindkraft som å være vannkraftkommune. Da trenger vi et mer likestilt skatte­regime, sier forbundsleder Jan Olav Andersen i El og IT Forbundet, som organiserer arbeidstakere i blant annet kraftselskapene.

Utbyggere av vindkraft slipper i dag unna en del av skattene som vannkraftprodusentene må ut med. Det gjelder blant annet grunnrenteskatt, natur­ressursskatt, konsesjonsavgift og inntekter fra konsesjonskraft.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.