Hele 94 prosent av alle kameraer som selges i Norge er digitale kameraer. Det er kun Japan i hele verden hvor det selges flere digitale kameraer.

Det er bakteppet for Kodaks beslutning om å kutte ut all tradisjonell bildeproduksjon i egen regi Norden, og i stedet ta steget mot full digital satsing.

Produserte for hele Norden
I løpet av de siste par årene er slik bildeproduksjon blitt nedlagt i Danmark og Sverige, og Kodak Norge har produsert papirbilder for hele Norden. I dag kom beslutningen om at heller ikke fotolaboratoriet på Mastemyr overlever kampen mot digitalfoto.

- Det har vært en tung beslutning å ta, særlig med tanke på våre ansatte som har gjort en fantastisk jobb for oss. Vi vil nå konsentrere oss om å bistå dem på beste måte i en vanskelig tid, sier administrerende direktør i Kodak Norge Frank Young-Halvorsen jr i en pressemelding.

- Forferdelig budskap
Lenge har det vært kjent at den omfattende endringen av folks fotovaner har gjort hverdagen vanskeligere for store produsenter av tradisjonell film som Kodak. Analytikere har for lengst slått fast at det vil bli solgt flere digitale enn analoge kameraer i år.

Likevel tror den norske Kodak-sjefen at det kommer som et sjokk på de ansatte at nedleggelsen kommer alt nå.

Produktet nesten ingen vil ha.
Produktet nesten ingen vil ha. (Foto: Asgeir Sektnan)
- Egentlig så skulle det ikke det, men tempoet har gått hurtigere hos oss også. Jeg tror nok de ansatte får et sjokk over at det kommer så tidlig. Og det er et forferdelig budskap å måtte fortelle en så stor avdeling at vi må legge ned, sier Frank Young-Halvorsen jr til dn.no.

Totalt endret marked
I januar erkjente Kodak at tidene har endret seg fullstendig og selskapet besluttet da å ikke lenger selge tradisjonelle 35 mm kameraer i Vest-Europa og USA. Det vil igjen føre til at etterspørselen etter den tidligere så populære Kodak-filmen faller som en sten.

Kort etter dette ble det kjent at det internasjonale moderselskapet Eastman Kodak skulle kvitte seg med mellom 12.000 og 15.000 ansatte, eller 20 prosent av alle ansatte. De norske ansatte som nå mister jobben, er blant disse.

- Vi kan kjempe mot konkurrenter. Vi kan sloss i et marked hvor man har gitte rammebetingelser og vi kan være smarte med markedsføring og alt. Men når markedet så totalt endrer karakter, så blir det vanskelig. Det forstår jo alle, men det er like tøft og like sjokkartet å få vite at nå er vi der, sier Young-Halvorsen til dn.no.

Kodak Norge beholder cirka 60 ansatte ved sin salgs- og administrasjonsavdeling på Skøyen i Oslo, samt 15 ansatte i en serviceavdeling på Mastemyr.

Kodak hevder at kundene ikke vil merke noen forskjell til tross for oppsigelsene, fordi Kodak setter bort det som blir igjen av bildeproduksjon til et svensk selskap.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.