Den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellens uttalelser om at markedsuroen kan få negative følger for veksten i USA, har torsdag morgen trolig bidratt til nedgangen på børsene i Asia.

Det skriver Nordea Markets i sin morgenrapport, med henvisning til børsene i Hong Kong og Japan. Det kinesiske markedet holder stengt frem til mandag,

Nøkkeltall

Det er en rolig dag på nøkkeltallsfronten torsdag. Hovedbegivenheten blir ifølge Nordea rentemøtet i Sveriges Riksbank.

«Til tross for svært god vekst i svensk økonomi tror vi svenskene kutter renten med 10 basispunkter til -0,45 prosent. Bakgrunnen er svakere utsikter for inflasjonen enn tidligere antatt, drevet av lavere oljepris», heter det i morgenrapporten, som forutsetter at SEK ikke er så sterk at det blir aktuelt med valutaintervensjoner.

Danske Bank Markets venter også et kutt på 10 basispunkter fra Riksbanken, og legger til at hovedendringen i sentralbankens prognoser vil ligge i inflasjonsanslaget, som vil kunne bli nedskrevet med opptil 0,5 prosentpoeng.

«Hvis Riksbanken foretar en så stor revisjon, er det en mulighet for et enda større rentekutt, eller andre pengepolitiske tiltak», heter det i morgenrapporten.

Uro i USA

Sentralbanksjef Janet Yellen taler torsdag for andre gang på rad, og hun ventes ifølge Danske Bank å gjenta meldingen fra onsdag. Denne gikk ut på at Federal Reserve nøye følger innstrammingen i finansielle forhold, som kan få en negativ innvirkning på utsiktene til vekst i USAs økonomi, og føre til en utsettelse av neste oppjustering av styringsrenten.

Nordea Markets viser til at Yellen i høringen i Kongressen onsdag understreket at usikkerhet om de økonomiske utsiktene i Kina og valutakurspolitikken til landets sentralbank har forsterket bekymringen for den globale veksten og bidratt til ytterligere fall i oljeprisen og andre råvarepriser.

«Vi holder foreløpig fast ved vårt anslag om neste renteøkning i juni, gitt at markedsuroen avtar og gitt at arbeidsledigheten kommer videre ned», sier Nordea ki sin morgenrapport.

Valuta

Kronen er torsdag morgen svekket med om lag syv øre mot euro, til 9,6416, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs onsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med om lag to og en halv øre, til 8,5368.

Euro er marginalt styrket til 1,1295 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1292 dollar i New York sent onsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet onsdag på 1,23 prosent, mot 1,22 foregående handelsdag.

Dagens nøkkeltall og hendelser:

  • Sverige (09:30), Rentebeslutning
  • Norge (12:00), Offentliggjøring auksjon statskasseveksler
  • USA (14:30), Førstegangssøkende ledighetstrygd, pr 6. feb

Valutakurser

 

Les også:
Sør-Afrikas økonomi på randen av stupet
Ekspertgruppe varsler skatt på 65 prosent
Asia i dag: Kan bli fire ganger verre enn subprimekrisen

Se på DNtv:

Knallhardt oppgjør i kompaktklassen
DN kåret den beste GTI-bilen av Ford Focus og ST Peugeot 308 GTI.
02:46
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.