Alle er ikke alltid begeistret for Dagens Næringslivs lederartikler, merkelig nok, og det er heller ikke Raymond Johansen, byrådslederen i Oslo: «DN røyker blå mix», skriver han i en replikk tirsdag.

«Når Oljefondet går inn i kommersiell velferd, er det den beste bekreftelsen på at høyresiden tar feil. Det er mye penger å tjene på velferd», fastslår han.

Ap-politikeren mener at Oljefondet skal selge seg ut av helsekonsernet Attendo, som blant annet driver tre sykehjem i Oslo. DNs lederskribent sperret øynene opp: Har Raymond Johansen begynt å røyke programmet til Rødt?

Oslos byrådsleder Raymond Johansen i debatt om Oljefondet.
Oslos byrådsleder Raymond Johansen i debatt om Oljefondet. (Foto: Javad Parsa)

«Varsko», roper Johansens partifelle og -leder, Jonas Gahr Støre, i sin replikk: « Når oppkjøpsfond kjøper opp velferdstjenester for å sikre seg høy profitt på kort tid, er det behov for å rope varsko.»

Ap-lederen forsikrer om at «det som gir best kvalitet, er at offentlige og ideelle aktører tar ansvar for våre unge og eldre».

DN-kollega Bård Bjerkholt er ikke helt overbevist: «Det kan virke som om Ap-lederen har hatt det så travelt med å drive valgkamp at han ikke har fått med seg nyhetene fra sin egen hjemkommune», skriver han i sin kommentar fredag.

Nyhetene fra Oslo er mange, men det er nye avsløringer i Boligbygg-skandalen DNs kommentator sikter til.

Astrid Skjerven er heller ikke fornøyd med DN, det vil si med magasinet D2s reportasje om bærekraftig klesdesign forrige fredag:

«Selv var jeg engasjert som fotomodell og så frem til å fronte bærekraftig design, som jeg daglig forsker og underviser i», skriver Oslomet-professoren i et innlegg torsdag. Brukbarheten og komforten var på et lavmål for samtlige plagg, konstaterer hun, og ikke var de spesielt rengjøringsvennlige heller.

Jim-Roger Nordly, bedriftseier og -leder i Vesterålen, med oppdrettsanlegg som kunder, blir også oppbragt etter å ha lest DN denne uken.

Det er uttalelser om oppdrettsnæringen fra stortingsrepresentant Geir Adelsten Iversen fra Senterpartiet som provoserer, ikke avisen, fordi han hadde «lovet» at alle kommuner med senterpartiordfører etter valget ville sørge for at «lukkede anlegg blir påbudt».

«Stupiditeten i dette har så mange lag at det er vanskelig å vite hvor man skal begynne», skriver Nordly i innlegget sitt.

Bedriftseieren mener denne distriktsnæringen er nedprioritert og neglisjert av Senterpartiet. Og med et påbud om oppdrett i lukkede anlegg på land – av klimahensyn – «ville energibehovet bli enormt, og CO2-avtrykket for norsk lakseproduksjon ville økt betraktelig», skriver han.

Om CO2-utslipp og mat fremholder lege Tanja Kalchenko i dette innlegget at oppfordringene i en fersk FN-rapport om redusert produksjon av kjøtt og meieriprodukter og omlegging til et mer plantebasert landbruk, gjelder Norge også.

Trygve Slagsvold Vedum er neppe fullt og helt enig med henne, men han er – for én gangs skyld – begeistret for EU:

Nå ser stadig flere at nasjonal kontroll trengs – til og med EUs ledere, skriver senterpartilederen i DN fredag.

Og Vedum møter med det begeistring hos avisens politiske redaktør, Kjetil B. Alstadheim, som denne helgen skriver – for én gangs skyld? – at «Trygve Slagsvold Vedum har helt rett».

Malin Arve og hennes forskerkollega Gunnar S. Eskeland ved NHH er begeistret for elektriske busser – men bare sånn passe: De kan koste oss andre og bedre løsninger som vi knapt ser konturene av ennå.

«Fremtidens løsninger har ofte ingen eiere, eller eierne er svake verbalt, politisk og økonomisk», skriver de i et innlegg onsdag, og minner om at: «De som har løsninger i dag, vil naturligvis ønske å okkupere og monopolisere, så en viktig strid står i å ikke gi dem mer enn de fordelene de fortjener».

En som ikke får fått sitt ønske oppfylt denne uken, er Janne Haaland Matlary: «På tide å få brexit ut av verden», skriver hun i kronikk mandag. Men så har altså britenes folkevalgte, de fremste blant de fremste, budt på elleville, parlamentariske rundkast dag etter dag – nettopp med utsatt brexit som stridstema.

Desto større grunn til å merke seg Haaland Matlarys påminnelse om at «politikken handler jo egentlig om interesser og pragmatikk, ikke om de store emosjoner. De bør man spare til viktigere saker i livet».

Noe å ta med seg i valginnspurten her hjemme også?

Inntil videre: Nyt helgen, grip dagen, for som Kari Due-Andresen skrev torsdag om norsk økonomi: «Det går så det griner – akkurat nå».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.