Californias guvernør Jerry Brown hadde snakket seg varm om gledene ved karbonprising. Han holdt åpningstalen på en konferanse om nettopp det temaet. Men en nyhet fra president Donald Trump gjorde at han bare måtte lange ut mot presidenten enda en gang.

– Det er sinnssykt og på grensen til kriminalitet, sa Brown.

Denne uken fyller han San Francisco med entusiastiske ordførere, næringslivsfolk og ymse annet for å skape trøkk i klimainnsatsen fra ikke-statlige aktører. For USA er det spesielt viktig når den statlige aktøren heter Trump og gjør sitt beste for å sette klimapolitikken i revers. Flere amerikanske byer og delstater vil presentere nye mål og tiltak for å motvirke manglende klimapolitikk fra føderalt nivå.

Samme uke kommer nyheten om at Trump-administrasjonen vil gjøre om på krav som president Barack Obama fikk på plass, til utslipp av metan. Metan er en kraftigere klimagass enn CO2, men den varer kortere.

– Får vi redusert metanutslippene, får verden mer tid til å kutte CO2, sa Brown.

Men Trump vil lette på kravene som ble satt til olje- og gassprodusentene under forgjengeren Barack Obama. Selskapene skal slippe å sjekke anleggene sine for lekkasjer like ofte. Og det lempes på kravene til valg av utstyr.

Ifølge USAs miljømyndighet vil forslaget senke selskapenes kostnader. Og gi økte utslipp av metan.

– Dette er noe av det mest uansvarlige som er kommet fra Trump. Og det sier ikke lite, avsluttet Brown sin utblåsning.

Donald Trump vil lette på kravene som ble satt til olje- og gassprodusentene under forgjengeren Barack Obama.
Donald Trump vil lette på kravene som ble satt til olje- og gassprodusentene under forgjengeren Barack Obama. (Foto: Brennan Linsley/AP/NTB Scanpix)

Forslaget blir imidlertid tatt imot med entusiasme av American Petroleum Institute, som er olje- og gassindustriens lobbyorganisasjon i Washington. Foreningen kaller det «smartere reguleringer». Et av medlemmene i organisasjonen er norske Equinor. Nå brukes Equinor for å støtte Trumps reversering av et viktig klimatiltak. For Equinor-sjef Eldar Sætre, som jo for tiden er ganske opptatt av å gjøre sine hoser grønne, bør det medføre et ikke ubetydelig ubehag.

Nå brukes Equinor for å støtte Donald Trumps reversering av et viktig klimatiltak

Det er for tidlig å si hvordan det vil gå med forslaget. Noen vil garantert prøve å stoppe det ved å gå rettens vei. I 2007 avsa amerikansk høyesterett en viktig dom som påla føderale miljømyndigheter å regulere utslipp av klimagasser. Det ga Obama en vei til å innføre klimakrav selv om han ikke fikk vedtatt noe i Kongressen.

Men det kan endre seg med en ny dommer utnevnt på livstid til USAs høyesterett. Trump har foreslått Brett Kavanaugh. Det er blitt møtt med stor bekymring på miljøsiden, og tidligere presidentkandidat Hillary Clinton fyrte nylig av en lang serie meldinger på Twitter om hvordan Kavanaugh, dersom han blir godkjent av Senatet, kan gjøre klimapolitikk umulig å få igjennom.

Det bunner ikke i at Kavanaugh skulle være klimaskeptiker som Trump. Det bunner i hans ideologiske tilnærming til hvor mye makt føderale myndigheter skal ha. Det Obama utnyttet, og som høyesterett hadde åpnet for, var å bruke en gammel lov mot luftforurensning for å regulere klimagassutslipp. Det var en nødløsning fordi Kongressen sviktet. Men det er ikke urimelig å mene at et så stort spørsmål faktisk bør reguleres i en egen lov, ikke i et smutthull i en gammel.

En kilde som var til stede, forteller at konklusjonen da president Bill Clintons team vurderte det samme spørsmålet på slutten av 1990-tallet, var at det trengtes en ny lov.

Men forsøkene på å få til en slik lov har dessverre havarert.

Kavanaugh kan bli en av de viktigste personene i amerikansk klimapolitikk fremover. Og han kan bli antiklima-dommeren som gjør det mulig for Trump å sette klimapolitikken i revers, slik han ønsker. Men ansvaret ligger strengt tatt hos USAs folkevalgte i Kongressen og med Trump også i Det hvite hus.

Det er de som svikter klimaet fullstendig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Dette er en finger i øyet på Donald Trump
Bare én av tre ting klimatoppmøtet vil bidra til, forklarer DNs politiske redaktør, Kjetil B. Alstadheim.
02:08
Publisert: