Det er alltid bra å være lastet med oppdatert kunnskap fra forskningsfeltet. Forrige lørdag kunne DN-spalten Forskning viser at … fortelle at det er funnet kokain i ferskvannsreker. Det er altså ikke bare plast man skal passe seg for under svømmeturen – og selv rekene kan gi en ufrivillig tripp på sommerfesten.

Ikke bare rekene, også grisen smaker nå vondt.

En av de siste ukers store saker er NRK Brennpunkts dokumentar om norsk kjøttbransje. Den avdekket av at det ikke står så bra til med norske griser som bransjen vil ha det til. To forskere ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo, Kristian Bjørkdahl og Karen Lykke Syse, skriver engasjert og kunnskapsrikt om temaet i DN under tittelen «Bullshit om gris» – der kjøttindustriens pr-apparat blir slaktet. Den norske kjøttbransjen jobber iherdig for at forbrukerne skal stole på dem. Men det bør forbrukerne slutte å gjøre, mener de to forskerne.

Debatten om de rødgrønn næringspolitikk ruller nå i spaltene. Det startet med DN-kommentator Bård Bjerkholt som allerede tidlig i juni slo fast at de rødgrønne partiene var på ville veier, selv om de lovet å ikke gjenta feilene fra 1970-tallet. Utgangspunktet for en ny grønn næringspolitikk er et notat fra tankesmien Agenda: «Grønn vekst for framtida». Arbeiderpartiets nøkkelmann i dette arbeidet, Espen Barth Eide, mener det tvert imot er Bård Bjerkholt som står fast i en forestilling fra en forgangen tid om at markedet vet best og at staten skal trekke seg mest mulig tilbake. I sitt innlegg forklarer Barth Eide at det er staten og markedet sammen som skal gi det grønne skiftet.

Men kritikerne gir seg ikke, særlig ikke i den konkurrerende tankesmien Civita. Lars Peder Nordbakken mener at flere av målene og forslagene er vanskelig å forene med grunnleggende forutsetninger for en velfungerende markedsøkonomi. Dermed ruller debatten videre, og siste ord er garantert ikke sagt.

Til sist et lite varsko fra DNs teknologi-spalte som forteller at ny teknologi som autopilot, kan gjøre oss til dårligere sjåfører. Nylig ble en UP-betjent nesten påkjørt av en Teslasjåfør.

Teknologirådet advarer og mener en kanskje bør klistre en «L» på Teslaer med autopilot.

Så pass opp for Teslaer i sommervarmen!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.