Styret i den europeiske sentralbanken ECB møttes tirsdag ettermiddag for å avgjøre om banken skulle øke midlene tilgjengelig for greske banker med 3,3 milliarder til 68,3 milliarder euro.

Det var før møtet spekulert i om Tyskland ville presse for å skru igjen pengekranen, fordi det er usikkert om den greske regjeringen vil fortsette samarbeidet med EU. Hadde ECB sagt nei, ville den greske krisen vært akutt. Nå har landet enda noen dager for å finne en løsning med EU. Hvis det ikke kommer noe gjennombrudd før helgen, øker sjansen raskt for at Hellas vil bli tvunget ut av eurosamarbeidet

Hellas ønsker å forlenge avtalen for krisestøtte med EU med et halvt år når den løper ut i slutten av februar. Men regjeringen til Aleksis Tsipras ønsker samtidig endre betingelsene i avtalen om kutt, privatiseringer og stram budsjettkontroll i Hellas. Deretter vil man bruke halvåret til å forhandle om en gjeldsreduksjon.

Eurolandgruppen, og spesielt hovedkreditor Tyskland, sier ja til å forlenge avtalen, men bare hvis den greske regjeringen oppfyller forpliktelsene.

– Jeg har ingen ny informasjon, men dette er ingen låneavtale, det er et støtteprogram. Og i denne tilsynelatende uviktige detaljen ligger nøkkelen. Hellas ønsker kreditt, men ikke å oppfylle betingelsene som vil tillate Hellas å gjenreises økonomisk, sa den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble til tv-kanalen ZDF tirsdag kveld.

Det er ventet at Hellas vil legge frem sitt forslag til forlengelse av avtalen, og at forslaget vil bli behandlet i et møte i eurogruppen i EU på fredag.

Det politiske målet er å finne en avtale som både EU-statsrådene og Syriza-regjeringen kan selge til sine hjemmepublikum som en politisk seier. Det vil ikke bli lett, men det finnes knapt noen politisk disiplin der EU-byråkrater er så gode som til å finne utvannede kompromisser. Og så langt har markedsaktørene regnet med at det er slik det går.

Kjetil Wiedswang er kommentator i Dagens Næringsliv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.