Etter år med nøling ga Jeremy Corbyn, lederen i britiske Labour, tirsdag klar beskjed: Partiet kommer til å støtte en ny folkeavstemning om brexit. Samtidig holder Boris Johnson, favoritten til å bli valgt som ny konservativ partileder og dermed statsminister, stadig muligheten åpen for å suspendere parlamentet for å få Storbritannia ut av EU uten noen videre avtale med unionen i slutten av oktober.

Frontene hardner i den britiske EU-kampen, men oppgjøret blir også mer ryddig: Det konservative regjeringspartiet ser ut til å slutte opp med stort flertall om den mest militante EU-motstanderen som partileder under uravstemningen som fullføres i neste uke.

Samtidig kommer det nå klar tale fra Corbyn, som de siste månedene har vært under massivt press fra egne partimedlemmer og parlamentsrepresentanter for klart å støtte en ny avstemning.

Det har sittet langt inne. Mens rundt syv av ti Labour-velgerne stemte for at Storbritannia skulle forbli i EU under folkeavstemningen i 2016, har partileder Corbyn ment at resultatet av folkeavstemningen må respekteres. Han har imidlertid ønsket en annen avtale med EU enn den regjeringen til Theresa May har fremforhandlet – og han har ønsket et nyvalg fremfor en ny brexit-avstemning.

Corbyn er selv EU-skeptiker. I tillegg har parlamentsmedlemmer fra valgkretser i Nord-England, der det var stort neiflertall, fryktet at velgerne skal rømme til Brexit-partiet hvis partiet skulle gå inn for en ny avstemning. Og mens brorparten av britisk LO har støttet EU-medlemskap, har det største forbundet, Unite, gått inn for brexit.

Kravet om klarere EU-støtte fra toppen i partiet har økt i styrke i takt med at velgeroppslutningen har falt. Partiet gjorde det elendig under valget til Europaparlament i mai, og på en måling i forrige uke fikk partiet en oppslutning på 18 prosent av velgerne, noe som er på nivå med det laveste partiet har oppnådd siden politiske meningsmålinger begynte på 1940-tallet. Valgforskere peker på at rundt fire av fem velgere som har forlatt partiet har rømt til EU-vennlige alternativer som Liberaldemokratene eller De grønne, langt færre til Brexit-partiet.

Corbyn er også presset av nye anklager om antisemittisme i partiet – og at han selv har gjort for lite for å rydde opp. BBC sender denne uken en dokumentar om jødehat på venstresiden, et program Labour uten hell har forsøkt å stanse.

Etter at fagbevegelsen – inklusive lederen i Unite – denne uken samlet gikk inn for å støtte en ny folkeavstemning, hadde trolig Corbyn neppe annet valg enn å følge sitt eget parti.

Etter at fagbevegelsen – inklusive lederen i Unite – denne uken samlet gikk inn for å støtte en ny folkeavstemning, hadde trolig Corbyn neppe annet valg enn å følge sitt eget parti

At den klare talen fra Labour kommer først nå, noen knappe måneder før landet etter planen skal forlate EU, gjør imidlertid den politiske effekten svært uklar. Og helt krystallklar er stadig ikke Corbyn. Selv om han onsdag gikk inn for en ny avstemning, sier han ikke hva han selv vil anbefale om partiet får regjeringsmakt.

Men sjansen er kanskje ikke stor. Ifølge en måling i Daily Telegraph ville det konservative partiet under Boris Johnson slå Labour med klar margin hvis det ble holdt et parlamentsvalg i morgen. Det sier en del om tilstanden i opposisjonspartiet at det henger etter et regjeringsparti som i tre år har vært i politisk borgerkrig, og der statsministeren tross gjentatte forsøk ikke har klart å samle støtte fra sine egne rundt Europa-politikken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.