Her kommer The Elders

Erna Solberg kan komme Jonas Gahr Støre til unnsetning.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Høyre-leder Erna Solberg.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Høyre-leder Erna Solberg.Foto: Heiko Junge/NTB

Under sikkerhetskonferansen i München koker det i korridorene på det ærverdige hotellet Bayerische Hof. Her møtes statsledere, statsråder, Natosjefer og andre vip-er på ulike hotellrom for fortrolige samtaler «i marginene», som det heter på diplomatspråket. Gangene er fulle av sikkerhetsfolk, rådgivere og en og annen hotellansatt som holder orden på romkabalen.

Og her sto man for noen år siden og ventet på et lite pressetreff med det som da var generalsekretæren i Nato, da heisdørene åpnet seg og FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan steg ut. Bak ham hørte vi en kjent stemme. Det var Gro Harlem Brundtland som ryddet vei med ordene «Her kommer The Elders!»

The Elders er en navnet på en gruppe tidligere statsledere som arbeider for fred, rettferdighet menneskerettigheter og bærekraftig utvikling. Gruppen ble stiftet av Nelson Mandela i 2007. Selv på den ekstremt topptunge konferansen i München, var det visst sus når de eldre steg ut av heisen. Det er jo noe med alder, erfaring og de virkelig store og viktige spørsmålene. I utenriks- og sikkerhetspolitikken teller alderspoengene.
Slik er det kanskje her hjemme også. Etter at det ble kjent at krefter i Ap vil bytte ut Jonas Gahr Støre med Tonje Brenna allerede før valget, gikk det ikke lang tid før noen lurte på om dette virkelig var tiden der en kvinne under 40 med begrenset utdannelse skulle representere norske interesser i den store verden. Kunne hun måle med seg med Støres omfattende internasjonale erfaring og kontaktnett? Var det ikke noe uansvarlig over det hele?
I VG denne uken måtte Brenna i et langt intervju forsvare sin manglende erfaring, og forsikre VGs reporter om at hun kunne engelsk. Det er usikkert om dette intervjuet styrket hennes kandidatur som statsminister på oppløpssiden. Nettopp erfaringen og det internasjonale ser ut til å være et av Støres få sterke kort i striden om ham selv. At USA har ny president om en uke kan gjøre kortet enda sterkere. Det er neppe lenge til noen begynner å hviske om hvordan man tror Tonje Brenna vil klare seg i møte med Donald Trump.

En som klarte seg utmerket i et slikt møte, var Erna Solberg. Det var knapt grenser for hvor begeistret Trump var for Norge etter at hun var på besøk i det ovale kontoret i januar 2018. Solbergs åtte år som statsminister har gitt henne solid erfaring fra den internasjonale arenaen. Godt støttet opp av Ine Eriksen Søreide, som nyter stor respekt i korridorkretsene på de globale konferansehotellene.

Dette kommer Solberg sannsynligvis til å bruke i månedene frem mot valget. Her har hun noe høyresiderivalen Sylvi Listhaug mangler. I en urolig og farligere verden kan mange velgere tenke at det er trygt med et sikkert kort på topp.

Denne uken utfordret Solberg utenriksminister Espen Barth Eide i NRKs Politisk Kvarter nettopp på hva slags politikk som best ivaretar norske interesser. Får Solberg det som hun ønsker, blir det flere slike debatter om utenriks- og sikkerhetspolitikk i månedene som kommer. Og da er kanskje Solberg mot Støre et mer naturlig par enn Brenna mot Listhaug.

Dette kan hjelpe Støre ut av sitt eget interne partidrama. Blir velgerne opptatt de store spørsmålene, svekkes Brennas mulighet til å ta over til våren. Samtidig kan Solberg skaffe seg en arena der hun kan sette Listhaug i skyggen.

Det er Solberg og Støre som er The Elders i norsk politikk, og her kommer de.

Publisert 15. January 2025, kl. 07.31Oppdatert 15. January 2025, kl. 09.26
PolitikkUtenrikspolitikkSikkerhetspolitikkJonas Gahr StøreErna Solberg