Tirsdag vedtok regjeringen å videreføre det meste av boliglånsforskriften. Taket på lån på fem ganger inntekt var ventet å bli stående, mens blant andre Finanstilsynet og Norges Bank hadde tatt til orde for å fjerne særkravene for Oslo.

– Boligprisveksten har på ny tatt seg opp i Oslo så langt i år, og jeg mener derfor det er feil å fjerne Oslo-kravene nå, sa finansminister Siv Jensen på pressekonferansen. Hun får støtte fra sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank.

– Prisutviklingen de siste månedene har vært usedvanlig sprek, og prisomslaget kom raskere enn nesten alle så for seg. Det tyder på at folk i sum hverken mangler lyst til eller mulighet til å betale mer, sier Børsum, som tror prisveksten i Oslo vil fortsette i tråd med «trenden på rundt syv prosent i året».

Mens den forlengede forskriften går ut 31. desember 2019 ønsket Norges Bank en permanent forskrift.

– En permanent regel vil gi mer forutsigbarhet og gir mindre risiko for finansielle ubalanser. På marginen betyr det at Norges Bank nå vil bedømme risikoen for finansielle ubalanser likt som i mars, men litt høyere i sum på grunn av boligprisutviklingen siden da, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.(Vilkår)

– Jeg var veldig heldig selv
Finansminister Siv Jensen mener det må være opp til hver enkelt familie om unge skal få hjelp til første boligkjøp.
00:39
Publisert: