Kommunal- og moderniseringsdepartementet fastholder at Broadnet – som nå har skiftet navn til GlobalConnect – brøt sentrale plikter i ekomregelverket og kravet om «forsvarlig sikkerhet». Men departementet mener skadepotensialet var begrenset.

Det opprinnelige overtredelsesgebyret på 14 millioner kroner er etter departementets klagebehandling redusert til 5 millioner kroner.

Vinteren 2017 ble det avdekket at IT-arbeidere i India hadde tilgang til deler av det norske nødnettsystemet, som benyttes av politiet, brannvesenet og helsevesenet under kriser og alvorlige hendelser. Motorola og underleverandøren Broadnet driftet nettet for det tidligere Direktoratet for nødkommunikasjon.

Nkoms påfølgende tilsyn avdekket flere mangler ved Broadnets sikkerhetsstyring. Nkom påla Broadnet å rette avvikene og ila et overtredelsesgebyr på omtrent 1 prosent av selskapets omsetning.

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) understreker at det i denne saken var klare brudd på sentrale plikter i ekomregelverket, noe som tilsier at det ilegges et overtredelsesgebyr.

– Det er likevel verdt å påpeke at det i denne saken ikke skjedde utfall av ekomnett og -tjenester, og at Broadnet tok umiddelbart grep i etterkant av hendelsen for å sikre at noe lignende ikke vil skje i fremtiden, sier hun.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.