Fedje ble kåret til Norges «eldste» kommune i NHOs kommunebarometer for 2016.

- Vi har dessverre ikke nok jobber å tilby unge, sier ordfører på Fedje Stian Herøy (H).

Unge flytter ut av kommunen når de skal studere, og de av dem som flytter tilbake har gjerne passert 30-årene. Nå er det bare halvparten så mange unge som eldre i øykommunen i Nordhordland.

Dermed sank Fedje kommune helt til bunns i Kommune-NM - Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) kåring over årets mest bærekraftige og attraktive kommune.

I løpet av de neste ukene vil Dagens Næringsliv publiserer en rekke artikler og reportasjer basert på undersøkelsen.

- Fraværet av unge merkes

På Fedje utgjør andelen unge i arbeidsstyrken, de mellom 19 og 24 år, bare 52,9 prosent av de eldre på 60 til 65 år.

- En av grunnene kan være at arbeidsplassene på Fedje ofte krever spesialisert yrkesutdanning, sier ordfører Herøy.

Fedje har lostjeneste og trafikksentral. På disse arbeidsplassene er det er få unge. Mange i kommunen jobber også i Nordsjøen, men heller ikke her er det mye jobb å få for unge, med nedgangstider i oljeindustrien.

Herøy forteller at fraværet av unge merkes i lokalsamfunnet, spesielt i idrettslivet og i organisert aktivitet.

- Det er på godt og vondt, legger han til.

Den gamle hvalfangstkommunen Fedje opplever ingen eldrebølge nå, og har ennå ledig kapasitet på eldrehjemmet. Men tidligere har kommunen slitt med store kull med eldre.

Her er oversikten over de ti kommunene med minst unge i forhold til eldre i arbeidsstyrken:

*Innbyggere 19 - 24 år som andel av innbyggere 60 - 65 år.

- Mister ny kompetanse

- Det er stort problem når så mange unge forsvinner fra kommunene. Man mister påfyll av ny kompetanse og grunnlag for verdiskaping. Dessuten henger høy eldreandel ofte sammen med lavt inntekts- og utdanningsnivå, sier Lars-Erik Borge, professor ved Institutt for samfunnsøkonomipå NTNU i Trondheim.

Lars Erik Borge, økonomiprofessor fra NTNU.
Lars Erik Borge, økonomiprofessor fra NTNU. (Foto: Thor Nielsen.)
Med den teknologiske utviklingen som ruller på nasjonalt og internasjonalt nivå nå, mister kommuner som Fedje viktige impulser når unge forsvinner, tror Borge.

- Du får et næringsliv som er konsentrert rundt tjenesteproduksjon til de eldre. Den mer produktive delen av næringslivet, som selger varer og tjenester til andre deler av landet og driver eksport, svekkes, sier han.

Kommunal eldrebølge

På nasjonalt nivå er man bekymret for at standarden og dekningsgraden kan bli dårligere når eldrebølgen for alvor fosser inn over landet i 2020-årene.

- En stor del av arbeidsstyrken må jobbe innen eldreomsorgen. Men mange spør seg om det i det hele tatt vil være mulig, sier professor Borge.

I små kommuner med stor andel eldre har dette vært mulig fordi kommunene mottar overføringer fra resten av landet, som finansierer eldreomsorgen.

- Landet som helhet vil ikke klare å løse de samme problemene slik. Én ting er sikkert: Eldreomsorgen kan ikke drives slik den drives i dag.

Sogndal «yngst»

Mange av de største norske bykommunene, Oslo, Bergen og Trondheim, får topplassering i NHO-kåringen og blir utpekt som «unge» kommuner. Men helt på topp havnet Sogndal, kommunen som ligger i hjertet av Sogn og Fjordane.

Det er nesten dobbelt så mange unge sogninger som eldre. Innbyggere som er 19 til 24 år utgjør en andel på 183,7 prosent av de eldre, i aldersgruppa 60 til 65 år.

Her er oversikten over de ti kommunene med flest unge i forhold til eldre i arbeidsstyrken:

*Innbyggere 19 - 24 år som andel av innbyggere 60 - 65 år.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Ser «ingen lys i tunellen» for Kina  

Beste siden 2008: Båtsalget opp av bølgedalen dnPlus  (DN+)

Se DNs boligspesial: Norges mange boligmarkeder

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.