Rogaland-kommunen Sola ligger fremdeles på personinntektstoppen i Norge, viser de ferske resultatene av årets kommune-NM. Dette til tross for oljenedturen som har ført til store bemanningskutt og nedskjæringer.

Sola hadde en gjennomsnittlig brutto årsinntekt på 587.700 kroner, ifølge undersøkelsen. Deretter følger Bærum og Asker, med årsinntekter på henholdsvis 572.300 kroner og 554.700 kroner.

På sisteplass, med en gjennomsnittlig årsinntekt på 295.900 kroner, kom den lille innlandskommunen Etnedal.

Topp ti-kommunene

Kommune-NM er en kåring av Norges mest bærekraftige og attraktive kommuner. Hvert år siden 2006 har Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) kåret årets kommune.

I løpet av de neste ukene vil Dagens Næringsliv publiserer en rekke artikler og reportasjer basert på undersøkelsen.

Inntektslistene tar for seg gjennomsnittlig bruttoinntekt per person på 17 år fra skatteoppgjøret i 2015. Det vil si at tallene gjelder for inntektsåret 2014.

Dette er de ti kommunene med høyest inntekt:

 

- Ikke akkurat noen lønnsfest

Ole Ueland (H), ordfører i Sola, er ikke overrasket over at kommunen kommer godt ut i kåringen. Ifjor fikk Sola også topplasseringen i Kommune-NM.

Siden høsten 2014 har det gått nedover med olje- og gassbransjen, som utgjør en stor del av næringen i Sola, nabokommunen til Stavanger. Ordføreren bekrefter at det har vært tøffe år.

- Mange melder om ruskevær i næringen og vi har en arbeidsledighet som øker. Det har vært moderate lønnsoppgjør, og vi har ikke akkurat noen lønnsfest. Allikevel er det å havne inntektstoppen et positivt signal. Det er tross alt en god del bedrifter som går godt, sier Ueland.

Inntektsbunn i lille Etnedal

Inntektsforskjellen mellom Sola og Etnedal er enorm. En gjennomsnittlig personinntekt i Etnedal er bare halvparten av en Sola-inntekt.

Dette er de ti kommunene med lavest inntekt:

 

- Dette er ikke ukjent for oss. Inntektsnivået har vært lavt i mange år, sier rådmannen i den lille kommunen i Oppland med rundt 1.400 innbyggere.

Kai Egil Bachèr peker på en høy andel eldre og mange innbyggere som jobber med skog og landbruk, som mulige årsaker til lav gjennomsnittlig inntekt.

- I tillegg er vi en liten kommune i en region der inntektene er lave, sier han.

I NHO-rapporten vises det til at inntektsnivået jevnt over er høyere i større kommuner. Det gjelder også graden av privat sysselsetting, noe det er lite av i Etnedal.

Det er ingen industri i kommunen, og de fleste jobber innen primærnæringen eller i helse- og skolevesenet. Etnedal er også en av kommunene i Norge med størst andel selvstendig næringsdrivende og Bachèr forteller at mange livnærer seg ved å drive småskala tjenestetilbud til hyttefolket.

Rådmannen påpeker at ledigheten i Etnedal er lav. I NHOs undersøkelse er Etnedal blant de ti kommunene med minst arbeidsledighet.

- Men vi har lav arbeidsledighet. Vi er ikke et samfunn som bærer preg av lav inntekt blant folk, påpeker rådmannen.

- Kan forklares med demografi

Partner og seniorøkonom i Ny Analyse Villeman Vinje tror demografi kan forklare mye av inntektsforskjellene.

- Er det et stort antall pensjonister eller folk på uføretrygd i kommunen, vil det trekke gjennomsnittsinntekten ned. Mens en ung kommune med mange jobber i eksportindustrien vil ha høyere inntekter, sier han.

Vinje tror vi ennå ikke har sett fullt ut hvordan nedgangen i oljenæringen vil påvirke inntektsnivåene.

- Når folk flytter på seg og skifter bransje, vil vi se at inntektene forandrer seg. Men det tar tid før oljeprisfallet syns i tallene, som ikke viser utviklingen i år. Med svekket norsk økonomi og norsk krone har den tradisjonelle eksportindustrien gått bedre. Dermed kommer vi til å se en oppsving i de fremtidige tall for de delene av Norge som har minst å gjøre med oljen, i innlandsfylker som Buskerud, Hedmark og Oppland.

Lave inntekter i nord

Halvparten av de ti kommunene med lavest personinntekt ligger i Nord-Norge. Kommunene Hattfjelldal, Kautokeino, Nesna, Kåfjord og Hasvik er blant de ti dårligste på inntektslisten.

- Dette er et vanlig funn. Selv om du kan tjene gode penger på fiske i nord, har Nord-Norge også mange utenfor arbeidslivet, sier Vinje.

Han legger til at man i nord ligger langt fra det meste av oljeaktiviteten, og at man dermed ikke fikk være med på oljeboomen, som dro lønningene opp i mange år.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Demokratene angriper Kjos  

2.000 normenn har ferieleilighet i Tyrkia: - Kunne velge mellom en litt sliten treroms eller en strøken penthouse-leilighet  

Rørt av sønnens NM-gull  

Airbnb i Norge: - Folk lurer på om det lønner seg å leie ut på fulltid  

Kommune-NM 2016: Sjekk din kommune her dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.