Hvert år siden 2006 har Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) kåret en vinner av rangeringen Kommune-NM.

I år er det Sola kommune som har den største vekstkraften, og som er mest attraktiv totalt sett når det gjelder arbeidsmarked, demografi, kompetanse og lokal bærekraft.

Sysselsettingsandelen og sysselsatte i privat sektor og offentlige foretak er begge høyest i Sola. Kommunen kommer på sjetteplass på rangeringen over den høyeste kommune-økonomien.

Listen domineres i tillegg av kommuner i og rundt Oslo og Akershus, Rogaland og Hordaland.

Kongsberg, Ulstein og Austevoll rangeres høyt med sterke næringsklynger innen teknologi, skipsverft og sjømat. De lavest rangere kommunene omfatter to kommuner i Nord-Trøndelag, ellers kommuner i Nordland, Troms og Finnmark.

LES OGSÅ: Dette er Norges mest fremgangsrike kommune

Ikke overrasket

- Vi liker veldig bra å være best, sier ordfører Ole Ueland i Sola kommune til DN.

Han er ikke overrasket over at kommunen ligger høyt.

- Det betyr noe å være god over tid. Vi skal være attraktive for næringslivet spesielt og vi vet at verdiskapning og arbeidsplasser er faktorer som er viktige, legger Ueland til.

De siste fire årene har det pågått et omstillingsprosjekt i kommunen, som har en innbyggervekst på rundt tre prosent i året.

- For å håndtere veksten må vi fornye slik at vi kan tilby varer og tjenester til befolkningen. Særlig innen pleie- og omsorg skal bli flinkere til å forebygger plager. Det koster å vokse, og vi har rett og slett spart en del penger, forklarer Ueland.

FØR: Risavika Havn i Sola kommune, Rogaland før utbyggingen i 2007. Sola har i dag arbeidsinnpendling i verdensklasse, ifølge NHO-direktør.
FØR: Risavika Havn i Sola kommune, Rogaland før utbyggingen i 2007. Sola har i dag arbeidsinnpendling i verdensklasse, ifølge NHO-direktør. (Foto: Johannes Worsøe Ber)

- Oppsiktsvekkende

I perioden mellom 2010 og 2013 økte sysselsettingen i Sola kommune med 32 prosent. Per 1.1 var det registrert 24.288 sysselsatte personer, og 25.000 personer med bopoel i kommunen, ifølge regionsdirektør Hallward Ween i NHO Rogaland.

- Det er oppsiktsvekkende. Sola har en innpendling i verdensklasse og er på førsteplass på arbeidsmarkedet og når det gjelder privat sysselsetting, sier han.

Ween mener det ikke er tilfeldig at kommunen topper Kommune-NM i år igjen. Kommunen var veldig tidlig ute med å tiltrekke seg pionerer til Nordsjøen. Den første basen for betjening av feltene i Nordsjøen ligger her, og i tillegg har innbyggerne vist handlekraft, mener han.

- Da raffineriet på Sola skulle legges ned og 300 arbeidsplasser stod i fare for å forsvinne, frontet de prosessen. Motstanden var uhorvelig. Risavika Havn er i dag et gigantområdet med en sysselsetting som er helt vanvittig. På samme området som raffineriet lå har de nå klart å tiltrekke seg nye industrifirma.

37 ulike selskaper står oppført som aktører på hjemmesiden til Risavika Havn.

- Men jeg fikk hakelsepp da jeg leste at Sola ligger på fjerdeplass når det gjelder kompetanse. For det har vi alltid slitt med, sier Ween.

Totalliste, alle indikatorer samlet:

 

Kilde: NHO/Vista Analyse

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.