Fire nordnorske kommuner har satset 451 millioner kroner i kommuneobligasjoner fra den amerikanske Citibank, etter råd fra meglerhuset Terra Securities.

Nå skjelver kommunene i buksene, da det viser seg at investeringene er høyrisikofylte. Urolighetene i subprime-markedet har skrellet vekk mye av verdien på obligasjonene, men faren er langtfra over.

Verre
- De internasjonale kredittmarkedene er ikke blitt bedre. Det er verre nå enn i august, sier analysesjef for kredittobligasjoner, Pål Ringholm i First Securities til DN.no.

Det neste faremomentet er "monolines", ifølge Ringholm.

Monolines er de som forsikrer obligasjoner, og har garantert for tilsammen 3300 milliarder dollar. De garanterer mot obligasjoner som går dukken, og er dermed meget viktige for investorene. Disse har også gått inn i subprime-markedet, og er dermed utsatt for de urolighetene som har pågått den senere tiden. Ratingbyråene har satt disse selskapene på sine observasjonslister for nedgradering.

De to største monolines-selskapene, MBIA og Amback, har mistet 60-80 prosent av sine verdier på børsen i år. Det er frykt for konkurs i disse selskapene, noe som igjen kan føre til at verdiene på obligasjonene faller.

Risikomoment
- Det er et risikomoment som gir grunn til uro, sier han.

Man kan da i verste fall se pensjonsfond og andre investorer dumpe sine tidligere trippel-A obligasjoner i markedet. Det kan gi det allerede vaklende kredittmarkedet et dytt utfor kanten, mener noen.

- Generelt ser kredittmarkedet betydelig svakere ut enn for fire måneder siden. Det er fortsatt urolige tider, og det er ikke over, sier analysesjefen.

Dersom noen av de enhetene skulle bli nedgradert av ratingbyråene, er det plutselig høyere risiko i obligasjonene de har garantert for.

Uforutsigbare
- Da er de verdt mindre fordi garantisten er svakere, og det får uforutsigbare konsekvenser i kredittmarkedet, sier Ringholm, og understreker at han uttaler seg generelt om markedet og ikke om Terras obligasjoner.

Kommunene inngikk de famøse avtalene med Terra 7. juni. Da var det allerede mye snakk om problemer med subprime.

- Det var tidlige signaler om problemer i kredittmarkedet allerede da, men det begynte å bli alvorlig mot slutten av juli. Bankmarkedet ble bedre i august og i september, men nå den siste perioden har det begynt å tette seg virkelig til igjen. Det har gått til det grader fortere enn mange hadde trodd. Mange tok en bet på en risiko, men man trodde de lå lengre frem i tid. Det er kommet frem mange tap hos bankene, men det gjenstår ennå mange, sier analysesjefen.

I tillegg til kredittrisikoen er det også renterisiko i produktene som kommunene har satset pengene sine i, i og med at de funder seg i det korte markedet og låner ut lange penger til kommunene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.