– Det virker, for å si det litt forsiktig, som svært størsk, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til Klassekampen.

Han har vondt for å forstå Støres uttalelser til samme avis dagen før, der Ap-lederen slår fast at han i regjering akter å stanse Sanners kommunereform og definere en ny.

– Sanner, din reform er over med dine dager, fastslo Støre overfor Klassekampen. Samtidig poengterte han at «endringen i struktur for å sikre bedre tjenester» ikke skal stoppe eller gå ut på dato.

«Tvangsnerve»

Støre sa onsdag til Klassekampen at han ikke sporer noen «tvangsnerve» i Arbeiderpartiet. I stedet er «frivillighetslinje» nøkkelordet når det gjelder sammenslåinger.

– Men en frivillighetslinje kan også være støttet av insentiver og økonomiske oppfordringer til å finne gode løsninger, framholder han.

Lederen av kommunalkomiteen på Stortinget, Fremskrittspartiets Helge André Njåstad, er like forvirret som Sanner.

– Det er veldig vanskelig for velgerne å tolke hva Arbeiderpartiet egentlig vil. Jeg håper Støre kan begynne med å fortelle hva som er forskjellen på regjeringens kommunereform og den Støre ønsker seg, sier Njåstad til NTB.

Ulike syn

Njåstad mener Arbeiderpartiet har fremmet flere ulike syn på en og samme tid om behovet for en kommunereform og hvordan sammenslåingsprosessene skal føres.

– De har et partiprogram som sier noe, Aps landsmøtet 2015 sier noe annet, uttalelser i mediene hvor de mener én ting og etter en stund mener de noe annet. Dersom Støre ønsker et tydeligere Arbeiderparti, bør det være en enkel sak å klargjøre om partiprogrammet fortsatt gjelder, sier Njåstad.

Sanner ser det på samme måte.

– Støre er for en kommunereform, men mot denne kommunereformen. Han er for økonomiske insentiv, men mot de økonomiske insentivene som vi har lagt opp til. Støre ønsker dialog, men vi kan ikke ha et evigvarende seminar om dette, sier Høyre-statsråden til Klassekampen.

Ifølge Kommunal- og moderniseringsdepartementet har 140 kommuner fattet positivt vedtak om sammenslåing. Av disse er 62 styrt av en Ap-ordfører. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.