Bare knappe én av fire ordførere er positive til å slå sammen sin egen kommune med andre, viser en ny undersøkelse. Skepsisen er størst i små kommuner med ikke-borgerlige ordførere.

Undersøkelsen som er gjennomført for Dagens Næringsliv, viser at bare 23 prosent av landets ordførere er positive til kommunesammenslåing.

Undersøkelsen viser at det er stor forskjell mellom by og distrikt. 66 prosent av ordførerne i de store kommunene er positive, mot bare 13 prosent i distriktene.

Ordførere som tilhører ikke-borgerlig side er gjennomgående mer negative til kommunesammenslåinger. 61 prosent sier de er negative og 23 prosent at de er positive, mens 16 prosent forholder seg nøytrale i spørsmålet.

Blant de borgerlige ordførerne er situasjonen omvendt. 69 prosent er positive og bare 12 prosent negative, mens 19 prosent svarer at de er nøytrale.

Professor Jørn Rattsø ved NTNU er ikke overrasket over motstanden som kommer så tydelig fram i undersøkelsen, men han er overrasket over at så mange ordførere er positive til å gi fra seg jobben.

– For dette handler jo om en reform som vil frata tusenvis av lokalpolitikere jobben, påpeker han.

Undersøkelsen ble gjennomført av Oxford Research uken før regjeringen la fram sin første delrapport om kommunesammenslåing for to uker siden. 253 av 428 ordførere svarte på undersøkelsen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.