Ordfører Trude Drevlands parti raser 13,2 prosentpoeng til 21,7 prosents oppslutning blant de 44.691 opptelte forhåndsstemmene i Bergen.

Forhåndsstemmene utgjør 29,8 prosent av stemmene til kommunevalget i Bergen.

– De borgerlige har slitt i denne valgkampen. De har hatt en del konflikter og slitasje etter å ha styrt i Bergen i mange år. Jeg tror de har undervurdert hvor stor denne tilbakegangen kom til å bli, sier valgforsker Johannes Bergh til NTB.

Arbeiderpartiet fram

De rødgrønne partiene får en oppslutning på 48,9 prosent av forhåndsstemmene. Arbeiderpartiet får 38,1 prosent (+ 9,2), SV 6,7 (+ 2,3), Rødt 1,2 (- 0,8) og Sp 1,7 (+ 0,3).

Dersom det blir det endelige resultatet, vil de fire partiene få knappest mulig flertall med 34 av bystyrets 67 representanter. Dermed trenger de ikke støtte fra Miljøpartiet De Grønne, som ligger an til å få 7 prosent av stemmene og 5 mandater.

– Det er et enestående sterkt resultat for Arbeiderpartiet, mener jussprofessor Johan Giertsen fra nettstedet Poll of polls.

– Framgangen skyldes dels sterk jobbing fra Ap, dels en nasjonal tendens for venstresiden, dels at regjeringspartier får juling i kommunevalg, og dels at Bergen Høyre har stelt seg slik at Bergen har vendt dem ryggen, mener han.

Ordfører i permisjon

Johannes Bergh sier saken om ordfører Drevlands gratis reise i forbindelse med en cruiseskipsdåp i Bergen har rammet partiet.

– Drevland har gått fra å være Høyres sterkeste kort i Bergen til å bli mer av en belastning i valgkampen, mener han.

Ordføreren gikk fra og med 1. september ut i ulønnet permisjon. Avgjørelsen kom etter at førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen besluttet å starte ny etterforskning av ordførerens rolle i saken.

Drevland deltok heller ikke på Bergen Høyres valgvake.

Høyre, Frp og KrF fikk flertall av mandatene i bystyret ved kommunevalget i 2011. KrF gikk siden ut av byrådssamarbeidet.

Da valglokalene stengte klokken 21, forelå det ingen prognose fra Kommunaldepartementet for det endelige valgresultatet i Bergen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.