Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (37) har testet hvem hun er mest enig med i DNs store valgportal, hvor over 2200 lokale toppkandidater har svart på spørsmål som tar for seg de største politiske stridstemaene i valgkampen.

Usikker på hva du skal stemme? Sjekk hvilken av listetoppene i din kommune du er mest enig med i DNs valgportal

Av alle de politiske sakene i kommunevalgkampen er det Aps forslag til eiendomsskatt i Oslo som engasjerer henne mest.

- Det er allerede veldig dyrt å bo i Oslo. Eiendomsskatt på toppen vil gjøre det enda vanskeligere å etablere seg her, sier Listhaug.

Sammenligner eiendomsskatt med rus

Byrådslederkandidat Raymond Johansen (Ap) har varslet at han vil innføre eiendomsskatt på boliger og næringseiendom i Oslo. Pengene vil han bruke på eldreomsorg og barnehager.

Her kan du regne ut hva du vil få i eiendomsskatt på bolig med Aps modell.

Se Raymond Johansens profilside i DNs valgportal

Listhaug frykter Oslo-politikerne kan bli avhengige av eiendomsskatt som inntektskilde.

- Eiendomsskatt er som en rus: Hvis du blir hekta på det vil du bare ha mer av det. Så jeg frykter at man begynner i det små, og deretter vil utvide det, slik at folk må betale mer og mer. Dette er en skatt som vil gå utover folk flest, sier Listhaug.

Listhaug har lang fartstid som lokalpolitiker i Oslo, hvor hun blant annet var byråd for helse- og eldreomsorg. De siste månedene har hun fulgt kommunevalget tett. Mens statsråden tar DNs valgtest, kommer hun med en klar oppfordring til lokalpolitikerne om å ta inn færre flyktninger.

- Jeg mener kommunen bør ta inn færre flyktninger. Ikke bare syriske flyktninger, men flyktninger generelt. Det er fordi Oslo allerede har et veldig stort antall flyktninger som ikke nødvendigvis er bosatt av kommunen, men som har valgt å flytte hit selv. Og dette gjør at man har store problemer med integreringen. Bare på skolen går det mange hundre millioner til norskopplæring fordi barna ikke kan godt nok norsk, sier Listhaug.

 

Har Hagen som forbilde.

I DNs undersøkelse har ordførerkandidatene også svart på hvem de har som forbilde.

Sjekk hvem listetoppene i din kommune har som forbilder i DNs valgportal.

Blant listetoppene i Fremskrittspartiet er Carl I. Hagen det desidert største forbildet. Også Listhaug trekker frem Hagen som en inspirasjonskilde, og i valgundersøkelsen har hun 12 like svar som Frp-veteranen.

- I likhet med mange andre som meldte seg inn i Frp på 90-tallet har jeg hatt Carl I. Hagen som et stort forbilde i politikken. Jeg har lært mye av ham, opp igjennom årene, og har samarbeidet tett med ham mens han  var stortingspolitiker, sier Listhaug.

Se Hagens profil her

Må hjelpe i nærområdene

- Carl I. Hagen har fremmet en rekke omstridte utspill i  den pågående asyldebatten. Deler du hans synspunkter?

 -Jeg er ikke enig med Hagen i alt når det gjelder asylpolitikken. Jeg synes f. eks  ikke det er populistisk, men flott at folk stiller opp og vil hjelpe. Det viser et godt sinnelag blant vanlige folk og at de sterke bildene av mennesker på flukt berører oss alle. Men det Frp har tatt til orde for, er at vi ikke bør ta i mot 8000 flyktninger de neste årene fordi vi heller ønsker å hjelpe i nærområdene – et tiltak som både er mer effektivt og økonomisk lønnsomt, sier Listhaug.

Hun mener flyktningstrømmen til Europa kunne vært unngått dersom Norge og EU-politikerne hadde bedret situasjonen i flyktningleirene rundt Syria.

- Flyktningene mangler de mest elementære i flyktningleire. Hvis vi hadde bedret kvaliteten her, ville færre lagt ut på den farefulle ferden,  sier hun.

 

Les også

Ap fikk lovproblem også i 1992 dnPlus

  KS: – Aps boligskatt i Oslo kan være ulovlig

Tror gamle damer blir skremt av Ap-forslag

  - Upraktisk å ha fremmede i huset dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.