Mens de fleste lokalpolitikerne tror vennene beskriver dem som ”snille”  ”engasjerte” og ”dedikerte”  tror Oslo Høyres ordfører Fabian Stang at han blir sett på som ”gjerrig”.

- Jeg er en person som hater å sløse med penger og kan nok bli sett på som gjerrig.  Her om dagen fikk jeg kona til å sykle til fest for å slippe å betale taxi. Jeg skyldte på at det var fint vær, men hun hadde pen kjole på seg og var ikke like fornøyd med argumentasjonen, sier Fabian Stang.

Over 2000 kandidater har svart på spørsmålene i valgundersøkelsen. Svarene er presentert i DNs valgportal der kan du finne kandidatene i din kommune og se hvem av dem du er mest enig med.

Se profilsiden til Oslo-ordfører Fabian Stang her.

Se profilsiden til Oslo her.

Hater å kaste

Stang forteller at han alltid har vært opptatt av å spare penger.

- Noe av det verste jeg vet er unødvendig bruk og kast. Jeg blir derfor mektig irritert når jeg ser posen med matavfall vokser seg stor, fordi maten vi har kjøpt har gått ut på dato før vi rekker å spise den,  sier Stang

Han forteller at han for øvrig aldri gjør spontankjøp, og at han liker å kjøpe varer på salg.

- Kjøper du cava på polet i stedet for champagne fordi det er billigere?

- Hvis jeg skal drikke den selv er svaret ja. Hvis jeg skal ha gjester ville jeg nok vurdert å kjøpe en dyrere musserende vin, sier Stang.

Han legger til at han liker å ha orden på økonomien:

- Det er bare en ting jeg hater mer enn å sløse med penger, og det er å skylde penger. Derfor betaler jeg alltid regningene lenge før forfall.

Flest positive beskrivelser

Fabian Stangs vurdering av eget omdømme skiller seg fra de andre topp-politikerne, som mener de blir beskrevet i positive ordelag. 

I Oslo tror byrådsleder Stian Berger Røsland (H) at han blir beskrevet som «besluttsom», mens utfordreren, Raymond Johansen (Ap) mener han er ”dedikert”. 

Johansens partikollega Tone Tellevik Dahl tror hun blir sett på som ”sjenerøs” i vennegjengen, mens Carl I Hagen ( Frp) tror han blir ansett for å være ”modig”.

I Bergen mener Trude Drevland at hun blir beskrevet som ”engasjert”, mens Aps Harald Schjelderup tror vennene synes han er ”pålitelig.”

DN har vært i kontakt med flere næringslivstopper som er venner av Fabian Stang, men ingen beskriver ham som gjerrig.

- Han er unik: varm, menneskekjær, dyktig, velartikulert og dessuten meget arbeidsom i byens tjeneste, sier finansmannen og eiendomsutvikleren Christian Ringnes som har gitt Oslo Høyre valgkampstøtte.

Investoren Christen Sveaas er også god venn med Stang og har gitt flere millioner i valgkampstøtte til borgerlige partier.

- Fabian er varm, raus, snill, omsorgsfull og intelligent.  Han er i tillegg klar og har en kjapp replikk og festlig skarp tunge, sier Sveeas.

Saken fortsetter under illustrasjonen

Illustrasjon:
Illustrasjon: (Foto: wordle.net)

Ikke et skjellsord

Selv mener Fabian Stang at det ikke nødvendigvis er negativt å bli ansett for å være litt  ”gjerrig.”

-I noen sammenhenger kan det vær bra å bli sett på som gjerrig, for eksempel når man forvalter skattebetalernes penger, sier han.

Stang legger ikke skjul på at han også i jobbsammenheng er opptatt av et nøkternt pengebruk.

- Jeg har vært i Oslo-politikken i 16 år og forsøker å være like forsiktig med pengene som om de var mine egne . Vi skylder skattebetalerne å bruke ressursene mest mulig effektivt. Jeg bruker ikke to millioner kroner på en budsjettpost hvis jobben kan gjøres like bra for 1,2 millioner, sier Stang og fortsetter:

- Selv om jeg kanskje hisser på meg opposisjonen, så mener jeg at man må styre rådhuset på samme måte som man styrer en butikk. Uten et velfungerende næringsliv som genererer inntekter, har man heller ingen god offentlig sektor. Derfor er jeg opptatt av å gi bedrifter gunstige betingelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.