Finansmannen og investoren Jan Petter Sissener (60) langer ut mot Miljøpartiet De Grønne (MDG), som ble kommunevalgets store vinner.

– Det er skremmende at så mange har stemt på Miljøpartiet De Grønne. Unnskyld uttrykket, men de er en gjeng suppehuer, og jeg forstår ikke at så mange lar seg forlede. Rasmus Hanssons økonomiske politikk er hinsides, og partiprogrammet er umulig å gjennomføre, sier Sissener.

Professor om Miljøpartiet de grønnes politikk: - Tragikomisk  

På landsbasis fikk MDG en oppslutning på 4,2 prosent i kommunestyrevalget, opp 3,4 prosentpoeng fra 2011-valget. Dermed er partiet større enn SV på landsbasis – og kan avgjøre hvem som blir sittende med makten i Oslo og en rekke andre kommuner landet over. Partiets talsperson Rasmus Hansson sier at partiet er et blokkuavhengig parti. Sissener mener partiet består av en gjeng «grønne kommunister».

– Politikken er basert på totalitær tankegang og en høy grad av uredelighet. Hvis de får gjøre alvor av politikken sin, blir det fullstendig kaos, sier Sissener.

«Totalitær tankegang»

I sitt partiprogram skriver MDG at de vil støtte forsøk med lokale valutaer, som kan brukes parallelt med norske kroner på lokalt produserte varer og tjenester. Partiet vil også avvikle all oljevirksomhet innen 20 år og erstatte reallønnsvekst med kortere arbeidstid.

Sjekk hva MDGs toppkandidat i din kommune svarer i DNs valgportal

Rasmus Hansson avviser kritikken fra finansmannen.

– Sisseners omtale av De Grønnes politikk som «totalitær» og «kommunisme» tyder på at han forstår så lite politikk at hans øvrige analyse egentlig har begrenset interesse. Det er ikke meningen at Sissener skal like De Grønnes program. Han baserer seg på at det ikke trengs og ikke finnes noe alternativ til dagens økonomiske modell. Da følger det jo nokså automatisk at de anser De Grønnes alternative politikk som skummel, skriver Hansson i en epost.

Avvikle oljebasert økonomi

Rasmus Hansson gjentar at Norges oljebaserte økonomi må avvikles.

– Det er ikke meningen at Sissener skal like De Grønnes program, sier Rasmus Hansson, talsperson i Miljøpartiet De Grønne. Foto: Gorm K. Gaare
– Det er ikke meningen at Sissener skal like De Grønnes program, sier Rasmus Hansson, talsperson i Miljøpartiet De Grønne. Foto: Gorm K. Gaare (Foto: GORM K GAARE)
– Kostnadene ved å videreføre den vil bli uholdbare og ødeleggende for norsk velferd. De Grønne legger også til grunn at en forbruksutvikling på det nivået Norge har hatt de siste tiårene er uforenlig med en fremtid der folk har et brukbart livsgrunnlag, legger han til.

Sissener mener MDGs partiprogram ikke er i nærheten av å kommunisere hva partiets økonomiske politikk vil innebære.

– Hadde Rasmus Hansson vært bedriftsgründer, ville forretningsideen hans vært et eneste langt brudd på markedsføringsloven, sier Sissener.

– Er det noen spesielle saker du reagerer på?

– Rasmus Hansson har flere ganger sagt at folk skal jobbe mindre for å redusere det materielle forbruket. Han ser dermed bort fra at vekst har gitt grunnlag for økt livskvalitet, bedre velferd og høyere levestandard. Med en slunken statskasse kan vi bare glemme det samfunnet vi kjenner i dag, sier Sissener.

Se valgresultatet i din kommune her

«Depresjon uten sidestykke»

Sissener mener det vil påføre Norge en «økonomisk depresjon uten sidestykke» å stenge norsk oljevirksomhet.

– Ringvirkningene til fastlandsøkonomien vil bli formidabel. Olje og gass utgjør faktisk mer enn halvparten av Norges totale eksport, og blant de 20 største arbeidsgiverne er over en fjerdedel oljeselskaper. Hvis vi skal kombinere en nedtrapping av petroleumssektoren med å jobbe mindre, har vi en kjempeutfordring. Det er ikke mulig å opprettholde systemet basert på skatteøkninger alene. Statskassen vil gå tom. For å kompensere for inntektsbortfallet, mener Rasmus Hansson at folk skal begynne å jobbe i grønne næringer. I den virkelige verden er ikke dette mulig, sier Sissener.

Han mener Arbeiderpartiet og Høyre må snakke sammen for å begrense MDGs innflytelse:

– Når alt kommer til alt, er det ikke så store forskjeller mellom partiene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen