I Tønsberg har MDG inngått en intensjonsavtale med Høyre, Fremskrittspartiet og KrF. På Hamar er en samarbeidsavtale klar med Høyre, Venstre, Sp og den lokale By- og bygdelista.

I Årdal har MDG inngått samarbeidsavtale med Arbeiderpartiet, og i Bodø er partiet i sluttforhandlinger om en avtale med Ap, Sp, SV og Rødt.

– Dette forteller meg at våre lokalt folkevalgte jobber for å få mest mulig gjennomslag for grønn politikk, og at det ikke er noen automatikk i hvilken side vi velger, sier partisekretær Lars Gaupset til NTB.

Bred allianse

På Nesodden i Akershus velger Miljøpartiet De Grønne å samarbeide med både Høyre og Arbeiderpartiet, selv om partiet strengt tatt ikke er på vippen.

De to store partiene kunne ha styrt kommunen alene, men velger å ta med MDG i en bred allianse. MDG fikk en oppslutning på over 13 prosent på Nesodden.

– Flere alternative samarbeid har vært på bordet, men ingen av dem har vunnet fram. Vi er veldig fornøyde med dette utfallet, sier Øyvind Solum, leder av Nesodden MDG.

– Dette viser hvorfor Miljøpartiet De Grønne trengs i norsk politikk. Avtalen trekker både Høyre og Arbeiderpartiet i en mye grønnere retning, tilføyer nasjonal talsperson Rasmus Hansson.

Forhandles

Foruten de fire vippekommunene der MDG har valgt side, forhandler eller sonderer partiet fortsatt minst sju steder. Dette er tilfellet i Oslo, Vestby, Moss, Nordreisa, Flakstad, Klæbu og Gjøvik. I Bergen er ikke MDG på vippen alene.

Tidligere på dagen hadde De Grønne også håp om makt i Harstad, men der samles i stedet en bred koalisjon av Arbeiderpartiet, Venstre, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti.

På Gjøvik har MDG fått mye kritikk for først å ha inngått en avtale med sentrumspartiene og høyresiden som de senere opphevet. Det åpner for at det 92 år lange Ap-styret i Mjøsbyen kan komme til å holde fram i nye fire år.

– Det som skjedde på Gjøvik, er uheldig. Det gikk litt for fort i svingene, men avtalene som MDG inngår, er til å stole på, sier Gaupset.

Han fastholder at partiet er blokkuavhengig og viser til at MDG henter tillitsvalgte og velgere fra begge sider i politikken. Så vel tidligere Ap- og SV-politikere som folk med bakgrunn i Høyre, KrF og Venstre er valgt inn i kommunestyrer og fylkesting for Miljøpartiet De Grønne.

Les også:

Sissener om MDG: – De er en gjeng suppehuer  

Asia i dag: Fed frykter Kina-smitte og global uro

Økonomer: Etter nøyaktig syv år vil nullrente-æraen være over

Se DNtv: Fem øvelser for raskere løpsprestasjon

Fem øvelser for raskere løpsprestasjon
Tidligere landslagsløper i langrenn Siri Helle viser enkle og effektive øvelser som trener opp hurtighet.
01:44
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.