Kvinneandelen i norske kommunestyrer ligger i gjennomsnitt på 38 prosent, viser en gjennomgang NRK har gjort etter valget. Nivået er det samme som i 2007 og 2011.

NRK har gjennomgått 100 norske kommuner etter kommunestyrevalget i midten av september. Resultatet viser at kvinneandelen i kommunestyrene ligger på 38 prosent.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet startet i fjor et prosjekt for å få flere kvinner i lokalpolitikken. 72 kommuner i landet som etter forrige valg hadde mindre enn 30 prosent kvinnelige folkevalgte, fikk tilbud om hjelp for å få bedre kjønnsbalanse. Kvinneandelen i kommunestyrene etter årets valg er imidlertid den samme som i 2007 og 2011.

– En gjennomgangsmelodi når vi har vært ute i kommunestyrene, er at det kanskje er vanskeligere å motivere kvinner til å stille, sier valgforsker Yngve Flo ved Universitetet i Bergen.

Han har funnet at årsaken til kvinnemangelen er at menn nominerer menn til partilistene.

– Veldig mange parti plasserer menn, og gjerne politisk erfarne, middelaldrende menn, i nominasjonskomiteene. Og selv om viljen ofte er den beste, så tenderer de til å finne folk som er like seg selv, sier Flo til NRK.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Økonomer: Boehner-avgang kan ramme USAs økonomiske vekst

Norske Skog inngått kraftavtale med Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk

Shell stanser leteaktivitet offshore i Alaska

Se DNTV: - Det er alltid en risiko for kannibalisme

- Det er alltid en risko for kannibalisme.
Jaguars nye suv skal konkurrere med Porsche Macan, sier Nils-Henrik Holmen, Country Manager i Jaguar Land Rover Norge.
01:47
Publisert: