På "Maktens Språk" -konferansen i Oslo torsdag sammenligner kommunikasjonsekspert Ketil Raknes dramaet som utspiller seg i Bergenspolitikken rundt ordfører Trude Drevland (Høyre) og politiske dramaserier på TV.

- Den politiske virkeligheten er for absurd for å være troverdig, sier Raknes, som tidligere har vært statssekretær i den rødgrønne regjeringen og nå jobber som forsker ved Markedshøyskolen.

Han talte torsdag under konferansen «Maktens språk», som arrangeres i samarbeid mellom Dagens Næringsliv og kommunikasjonsbyrået Gambit H+K.

-  Hvis du hadde sagt til noen at i Norge har vi en ordfører som er en blanding av Flettfrid Andresen og Dame Edna, som representerer et konservativt parti, snakker nordnorsk dialekt og gjør friske ting som å bli med en skipsreder i privatfly for å døpe båtene sine og etterpå sier at hotellet ikke var noe bra selv om det kostet 15.000 kroner døgnet. Hvis du hadde gjort det i en tv-serie ville Aftenposten anmelder sagt «veldig bra serie, bortsett fra at borgermesteren virker noe overdrevet».

- De som lager politisk drama må forsøke å dempe folk, sa Raknes.

- Hvis du tenker på Trude Drevland, er det utrolig hvordan ting kan spille seg ut i realiteten på en måte som gjør at det ikke hadde virket troverdig i fiksjon.

Trude Drevland har vært i hardt vær den siste tiden i kjølvannet av avsløringer om hennes oppdrag tilknyttet skipsreder Torstein Hagen.

Obamas taleskriver kommer

Jon Favreau (33) var fra 2005 til 2013 Barack Obamas fremste taleskriver, først i Senatet og fra januar 2009 i Det hvite hus. Torsdag, gjester han «Maktens språk».

For to år siden sluttet Favreau som sjef for presidentens taleskrivere, og nå selger han formuleringsevnen sin til selskaper som Apple og Disney og holder taler verden rundt om hvordan man holder en god tale. I et intervju med DN i april fortalte Favreau at han fortsatt får telefoner fra president Obama, som ber Favreau om gode råd.

Tidligere SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen skal også tale for seminardeltakerne torsdag, sammen med Adam Price, skaperen av den danske TV-serien Borgen, og generalsekretær i WWF Norge, Nina Jensen.

Seminaret, som avholdes i Gamle Logen, ble åpnet av «statsminister» Michael Woll. Woll er rollefiguren til skuespiller Trond Espen Seim i sesong to av TV-serien «Mammon». NRK Drama har siste innspillingsdag av andresessongen på fredag, etter 120 dager med opptak.

Mens historien i sesong én omhandlet et hemmelig nettverk av næringslivstopper, blir andre sesong et politisk drama fra den norske regjering og Stortinget.

Øvrige talere på «Maktens språk»:

  • Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i Dagens Næringsliv
  • Per Arne Olsen, kommunikasjonsrådgiver og tidligere Frp-nestleder
  • Stein Kåre Kristiansen, kommunikasjonsrådgiver og tidligere TV2-journalist

Slik har statsministerrollen i Mammon gitt Trond Espen Seim mer makt

Slik har statsministerrollen i Mammon gitt ham mer makt
- Nå hører barna mer på meg, sier skuespiller Trond Espen Seim.
02:45
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.