Kompakthøyttalerne er den mest allsidige typen høyttalere. Du kan sette dem nær sagt hvor som helst, koble til en forsterker og få en meget god musikkopplevelse – og det låter ofte bedre enn en gulvhøyttaler til samme pris. Når det er sagt, har vi i redaksjonen aldri vært særlig imponert over de aller billigste kompakthøyttalerne der ute. De har alltid har vært preget av billige løsninger og ganske slank, blodfattig og uengasjerende lyd.

Men det var før! I år har produsenter som Dali, Tannoy, PSB, Audio Pro, Canton og Boston Acoustics alle fornyet seg kraftig med nye generasjoner kompakthøyttalere. Det benyttes bedre tekniske løsninger og høyere kvalitet på komponentene enn vi tidligere har sett, og derfor er det lov å håpe at også lydkvaliteten har gjort et hopp i riktig retning.

Kompakte kompromisser
Små høyttalere er et kompromiss, men et vellykket sådan. De fungerer i nesten alle rom og situasjoner hvor du behøver et lettplassert lydanlegg. Faktisk er det relativt lett å få god lyd med små høyttalere, fordi de er så ukompliserte. Med to elementer som sitter tett på hverandre i et lite kabinett er det rett og slett færre ting som kan gå galt sammenlignet med en stor gulvhøyttaler.

Siden lyden oppstår fra et konsentrert punkt, og fordi det lille kabinettet er mindre utsatt for resonanser enn et stort et, kan selv en rimelig kompakthøyttaler gi et stort, åpent og tydelig lydbilde. Det de små høyttalerne mangler er dypbass og evnen til å spille virkelig høyt. Det er tross alt grenser for hvor mye luft en liten 5-tommers bass i et lite kabinett klarer å flytte når den samtidig skal gjengi hele mellomtoneregisteret noenlunde presist. De som har ambisjoner om hjemmefest hver helg, bør derfor vurdere en større gulvhøyttaler.

Audio Pro Black Ruby

Svensk uten spenst
Audio Pro Black Ruby er en nett, liten høyttaler som låter like pent som den ser ut. Den blir bare litt kjedelig.

 





Black Ruby fra svenske Audio Pro er testens rimeligste. En liten og elegant kompakthøyttaler bekledd med svart pianolakk. Black Ruby glir uproblematisk inn i bokhylla eller kan knagges på veggen. Den låter pent i mellomtonen og har en behagelig klangkarakter. Vi frarøves litt i overtoneområdet, som er noe avrundet, men det er først og fremst den slanke bassen som gjør høyttaleren litt kjedelig i spillestilen. Den trenger absolutt en subwoofer for å gi fullt utbytte.

Les hele anmeldelsen av Audio Pro Black Ruby på Lyd & Bilde

Canton GLE 420.2

Godt nok
Canton er kjent for sine påkostete høyttalere med høy oppløsning og lynraskt attakk. Budsjetthøyttalerne GLE 420.2 gjør også mye riktig, men ikke alt.

 





Canton hevder med GLE-serien å ha funnet vinneroppskriften. Til tross for at serien er plassert i innstegssegmentet prismessig, har den arvet teknologi fra de dyrere Canton-seriene. Vi innrømmer at høyttalerne ser bra ut, og de har en tillitvekkende vekt og følelse av byggekvalitet. I motsetning til Audio Pro har Canton GLE 420.2 en stor nok bassgjengivelse til å klare seg uten hjelp av en subwoofer. Lydbildet er sammenhengende, uten noen utpregede problemfrekvenser. De fikser det meste av musikk tilfredsstillende, og er et trygt kjøp, selv om et par av konkurrentene imponerer enda mer.

Les hele testen av Canton GLE 420.2 på Lyd & Bilde

Tannoy Mercury V1

Røverkjøpet
Beste kjøp:Tannoys nye, glimrende innstegsmodell setter ny standard i prisklassen under 2000 kroner.

 





Den kompakte Mercury V1 har fått stivere kabinett enn sin forgjenger og er noe større for å gjengi dypere bass. Det skal da heller ikke mange taktene til for å begeistre testpanelet. Tannoy Mercury V1 er en av de aller de beste høyttalerne vi har hørt til under 2.000 kroner. De gjengir et stort og åpent lydbilde, uten merkbare problemområder. Det er bare en litt slankere bass enn Boston-høyttalerne som hindrer Tannoy fra å gå helt til topps. Imponerende lyd til hyggelig pris!

Les hele testen av Tannoy Mercury V1 på Lyd og Bilde

Dali Zensor 1

Sensitive Zensor
Dalis nye budsjetthøyttalere er både lette å like og lette å drive!

 





Målet med den nye Zensor-serien har å klemme maksimal vellyd ut av et stramt budsjett, og førsteinntrykket vi får av Dalis nye kompakthøyttalere er overraskende positivt. Selv om prisen er lave 1.995 kroner, fremstår Zensor 1 som en av de best utførte høyttalerne i testen, og lyden er dessuten lett å bli glad i. De små Daliene scorer høyt på alle områder, men hvis vi skal trekke fram noe spesielt må det bli den svært raffinerte diskantgjengivelsen som gjør dette til en klar, åpen og allsidig musikkgjengiver. En fortreffelig allrounder, og svært god til prisen!



Les hele testen av Dali Zensor 1 på Lyd & Bilde

PSB Image B4

Mikro med storformatlyd
Blant de virkelig små høyttalerne i testen, slike som forsvinner i en Billy bokhylle fra IKEA, er det bemerkelsesverdig hvor mye lyd de små PSB-ene klarer å levere.

 




Ikke nok med det, de leverer kvalitet, gang på gang. Høyttaleren er knøttliten, perfekt for bokhyllen eller en veggbrakett og tar så liten plass at den til og med kan skape trivsel på skrivebordet. PSB-høyttaleren spiller dynamisk og engasjerende, men ikke spesielt høyt. Den har selvsagt begrenset rekkevidde i bassen, likevel låter bassen fyldig og behagelig varm. Trenger man mer, finnes det en større utgave kalt Image B5. Skal vi sette fingeren på noe av vesentlig art, er det savnet av litt detaljoppløsning og gjennomsiktighet, men til prisen og ikke minst størrelsen, er dette en fremragende og velspillende liten høyttaler. Likevel. Varmt anbefalt.

Les hele testen av PSB Image B4 på Lyd & Bilde

Boston Acoustics A 25

Bedre enn de fleste
Outsideren i testen har så fet lyd at den stikker av med prinsessen og halve kongeriket.

 




Boston Acoustics var en gang blant de mest kritikerroste produsentene av småhøyttalere, da A-serien ble introdusert for over 30 år siden. Nå gjør amerikanerne comeback med disse rimelige og kompakte høyttalerne. A25 er liten nok til å gå inn i de fleste bokhyller, og har i tillegg veggfeste på baksiden slik at de enkelt kan henges på en skrue i veggen. De bør likevel aller helst stå litt ut fra veggen på grunn av den bakovervendte bassporten. Lyden er kort og godt meget imponerende, med særdeles fyldig bass som også er presis og kan spille høyt. Lydbildet er også mer tredimensjonalt på A 25 enn noen av de andre høyttalerne i testen. De som vil ha en livlig høyttaler som aldri slutter å engasjere, bør sjekke ut Boston A 25

Les hele testen av Boston Acoustics A 25 på Lyd & Bilde(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere tester i vår testseksjon.