Stein Erik Hagens børsnoterte netthandelskonsern Komplett kjøpte i februar opp svenske NetOnNet i en transaksjon som priset konkurrenten til 3,8 milliarder kroner. Komplett tok opp et brolån på 1,5 milliarder kroner med forfall i april 2023 for å finansiere oppkjøpet, der planen har vært å dekke inn lånet med egenkapital og langsiktig gjeld.
Etter børsslutt tirsdag meldte Komplett at det vil hente én milliard kroner i en rettet emisjon, altså en kapitalinnhenting der tegning av aksjer er forbeholdt et utvalg større investorer.
ABG Sundal Collier, Carnegie, Nordea Bank og SEB er hyret inn som tilretteleggere i emisjonen. Tegningskursen vil fastsettes i en såkalt akselerert bokbyggingsprosess, som er ventet fullført før børsåpning onsdag.
Hagen er med
Hagen-familiens Canica Invest, som eier rundt 40 prosent av aksjene, har forpliktet seg til å tegne aksjer for 500 millioner kroner i emisjonen.
Hagen tok Komplett på børs i fjor sommer, og innkasserte rundt 1,6 milliarder kroner da han solgte seg ned til en eierandel på rundt 60 prosent til kurs 60 kroner. Ved børsslutt tirsdag står kursen i litt under 15 kroner, noe som priser Komplett til 1,6 milliarder kroner.
– Vi kjenner selskapet godt og mener det er meget godt posisjonert for fremtiden. Komplett har for øvrig vært en meget god investering for Canica, skriver Stein Erik Hagen i en sms fra Midtøsten, der forretningsmannen nå er på rundreise med Jotun-styret for å finne flere malingskunder.
Siba Invest, som eier rundt 33 prosent av aksjene, har forpliktet seg til å tegne aksjer for til sammen 300 millioner kroner. Siba Invest er kontrollert av den Göteborg-baserte Bengtsson-familien, som fikk sin eierandel i Komplett i forbindelse med fusjonen med NetOnNet, der oppgjøret var en kombinasjon av Komplett-aksjer og kontanter.
Personer i selskapets ledelse og styre har også forpliktet seg til å tegne aksjer for til sammen 7,4 millioner kroner i kapitalinnhentingen, blant dem toppsjef Lars Olav Olaussen.
Ny kredittfasilitet
Komplett melder i samme børsmelding at SEB og Nordea har forpliktet seg til å gi selskapet en ny rullerende kredittfasilitet på 1,3 milliarder kroner, og i tillegg en kassakreditt på 400 millioner kroner fra SEB, som økes til 500 millioner kroner i fjerde kvartal hvert år.
Det er ventet at låneavtalene inngås innen slutten av november. Midlene som frigjøres fra lånefasiliteten vil også brukes til nedbetaling av brolånet.
De nye fasilitetene vil erstatte selskapets eksisterende kassekreditt på 500 millioner kroner, samt to eksisterende kredittfasiliteter på 500 millioner kroner og 650 millioner svenske kroner.
– Vi er glade for å ha funnet en god og langsiktig løsning som gir oss en robust finansiell posisjon som lar oss refinansiere brolånet, sier toppsjef Lars Olav Olaussen i meldingen.
Blytungt på børs
Gjenåpning, en svakere forbruker og et høyt varelager er bare noen av ingrediensene i cocktailen som har gjort 2022 til en stor hodepine for netthandelskonsernet. Aksjen har falt nær 80 prosent i år.
I tredje kvartal fikk selskapet et resultat før skatt på minus 43 millioner kroner. Til sammenligning fikk selskapet et positivt resultat på 74 millioner kroner i samme kvartal 2021.
Omsetningen endte på 3,8 milliarder kroner, mot 2,7 milliarder kroner året før, noe som må ses i sammenheng med NetOnNet-fusjonen. Uten bidraget fra NetOnNet på nær 1,5 milliarder kroner, var omsetningen ned 14,5 prosent, noe som hovedsakelig skyldtes «utfordrende markedsforhold» i forbrukermarkedet.
Ifølge rapporten var omsetningen i forbrukermarkedet i Norge og Sverige ned henholdsvis 23 og 27 prosent, NetOnNet ekskludert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.