– Jeg vil si kronprinsparet er politisk aktive, ikke med en klar venstrevridning, for jeg er enig i nesten alt de har sagt uten at det plasserer meg på venstresiden. Men kronprinsparet har en liberal slagside, sier Sveinung Rotevatn, stortingsrepresentant for Venstre og tidligere Unge Venstre-leder.

Frp-nestleder Per Sandberg sa til DN i dag at kronprinsparet står på venstresiden i norsk politikk og mener det vil føre til at det blir flere republikanere i Norge.

Årsaken til at Rotevatn ser den liberale holdningen hos kronprinsparet er et bredt felt av saker.

– De vil bekjempe rasisme, diskriminering, har uttalt seg i retning av en liberal innvandring, er offensive i bistandspolitikken og vil ha en ambisiøs klimapolitikk. Og ikke minst Mette-Marits reise til India for å ta seg av surrogattvillingene til sine venner er et klart eksempel på en liberal politikk. Det problematiske i engasjementet er selvfølgelig at de uttaler seg på vegne av Norge uten at folket har gitt dem et demokratisk mandat. Det er selve statsformen som gjør engasjementet problematisk, ikke hva de uttaler seg om, sier Rotevatn.

Kan ikke bare vinke

Han tror ikke som Sandberg at det vil føre til at flere blir enige om at republikk er det beste.

– Jeg tror kongehuset er svært bevisst på hva de går inn i. De ønsker å bli oppfattet som relevante. Da kan de ikke bare klippe snorer og vinke fra balkongen. Slik sett er jeg glad for at de mener noe.

– Som venstremann er du vel ekstra takknemlig for politisk støtte fra kongehuset?

– Jeg ville ihvertfall ikke vært glad hvis de hadde ment det motsatte. Men uansett er det problematisk at du har mennesker som representerer landet uten at folket har valgt dem. Der er jeg og Sandberg helt enige. Monarkiet er en fortidslevning, sier Rotevatn.

Floskler

I boken «Republikken Norge», skrevet av DNs kommentator Kjetil Bragli Alstadheim og lanseres i morgen, er Rotevatn også intervjuet om kronprins Haakons Global Dignity-engasjement. Ifølge Slottet er formålet å «sette fokus på den universelle retten alle mennesker har til å leve et verdig liv. Gjennom valgene vi tar, måten vi bruker våre ressurser på og hvordan vi møter hverandre, kan vi styrke andre menneskers verdighet. Gjennom å styrke andres verdighet, styrker vi også vår egen.»

– Det er floskelpreget og jeg sliter med å få tak på substansen i det, sier Rotevatn.

Frem i tid

Han er glad for at ukjente republikanere som Per Sandberg og næringsminister Monica Mæland kommer frem i lyset på grunn av Alstadheims bok.

– Debatten om en endring av statsformen ligger dessverre et stykke frem i tid. Men vi har et grunnlovsår nå. I morgen skal vi trolig vedta en ny språkform for Grunnloven som har vakt voldsom debatt. Det hadde vært sunt også å diskutere innholdet i teksten. «Kongens Person er Hellig; han kan ikke lastes eller anklages» blir ikke mindre problematisk selv om vi skriver det på nynorsk, sier Rotevatn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.