Politiet vurderer om den norske kongefamilien skal delta under svenskekongens 70-årsdag til helgen etter at det skal ha kommet terrortrusler mot Stockholm, melder NRK.

Både kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn skal etter planen være til stede når kong Carl Gustaf feirer sin 70-årsdag i Stockholm i helgen.

Verken det norske eller det svenske kongehuset vil kommentere sikkerheten til de kongelige overfor NTB, og henviser til politiet.

Kan ha visst

Feiringen av kong Carl Gustafs 70-årsdag begynte allerede mandag og kommer til å pågå i Sverige hele uka fram til den faktiske årsdagen, lørdag 30. april.

Tirsdag morgen kom det meldinger om at det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) har fått informasjon om at sju til åtte IS-medlemmer er i Sverige for å utføre et terrorangrep.

Den svenske avisa Expressen spekulerer i om terrortrusselen var kjent allerede mandag, ettersom politioppbudet var massivt da det svenske kongeparet og prinsene Daniel og Carl Philip var på en spesialforestilling på teateret Dramaten i Stockholm sentrum mandag kveld.

Ifølge avisen kom det først tre busser med uniformerte politifolk som kontrollerte at det ikke var noen parkerte biler i nærheten av teateret. Det ble også observert mange sivilkledde politifolk utenfor Dramaten.

Det svenske hoffet ønsket ikke å kommentere hvorfor politiovervåkingen var så stor.

Løpende vurdering

Pressesjef Unni Grøndahl i Oslo politidistrikt sier til NRK at de har kontakt med svenske og norske myndigheter og vurderer situasjonen fortløpende.

Den norske kongefamilien skal etter planen delta ved avslutningen av svenskekongens feiring, lørdag og søndag, med avreise til Sverige lørdag. Også det danske kongehuset stiller mannsterke, med dronning Margrethe, kronprinsparet og prinsesse Benedicte.

Det norske og svenske kongehuset har tradisjonelt svært tette forbindelser og treffer hverandre jevnlig. En deltakelse fra den norske kongefamilien under den planlagte 70-årsfeiringen er selvskreven.

Tirsdag kveld skal det svenske kongeparet være til stede ved en spesialkonsert til kong Carl Gustafs ære på Stockholms Slott i Slottskyrkan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.