De amerikanske folkevalgte har holdt aksjemarkedene på pinebenken denne uken, men torsdag ble uro erstattet med optimisme.

To timer før stengetid er alle de tre nøkkelindeksene, Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 opp rundt to prosent.

Før helgen la Bush-administrasjonen frem et forslag til hvordan de mener den amerikanske økonomien kan hjelpes på fote igjen.

Sentralt i planen stod at regjeringen ba om ekstra bevilgninger på 700 milliarder dollar, som skulle brukes for å kjøpe råtne lån fra skadeskutte banker.

Les mer: 700 milliarder-dollar-planen

Det viste seg imidlertid å være en utfordring å få senatorene til å bli med på planen, som var formulert på kun to A4-sider.

Les: Bernanke ble grillet og Hør på oss!

Snart i mål?
De folkevalgte har diskutert planen siden de fikk den overlevert før forrige helg, men torsdag ettermiddag amerikansk tid melder ledende amerikanske medier at demokrater og republikanere skal ha kommet til enighet.

Ifølge CNN.Money og The Wall Street Journal har de folkevalgte klart å samles om en plan som ikke bare skal lette finansinstitusjonene for byrden av de dårlige lånene, men også beskytte skattebetalerne.

CNN.Money skriver at de folkevalgte nå har formulert et motforslag med flere tillegg til den opprinnelige planen.

Ifølge senator Christopher Dodd fra Demokratene er dette i grove trekk hva forslaget til ny plan inneholder:

  • Finansdepartementet skal kjøpe opp de råtne lånene, og slik sette bankene i stand til å fungere som låneinstitusjoner igjen.
  • Forslaget skal også ivareta vanlige forbrukere og huseiere, men hvordan er ikke kjent.
  • Det settes et tak på lederlønninger i finanssektoren. Dette har vært et viktig poeng for demokratene.
  • Et eksternt organ skal holde øye med hvordan finansdepartementet bruker pengene det blir tilført. Finansminister Henry Paulson får altså ikke all makt i sine hender, slik enkelte har fryktet.

Dodd ga ingen detaljer, men sa til CNN.Money at dette er hva representanter for den lovgivende makt nå skal diskutere med representanter fra Finansdepartementet.

- VI har oppnådd en grunnleggende enighet, sa Dodd.

Både han og den republikanske senatoren Barney Frank la vekt på at skattebetalerne blir beskyttet i Kongressens forslag til plan.

Få hindre igjen
Ifølge The Wall Street Journal er det nå få hindre på veien frem mot endelig vedtak.

- Dette er en plan som kan gå gjennom i The House (of Representatives, red.anm), i Senatet, og til slutt bli underskrevet av presidenten, sa Frank til The Wall Street Journal.

President George Bush har invitert presidentkandidatene Barack Obama og John McCain for å diskutere den økonomiske krisen og kriseplanen. De tre møtes senere torsdag.

Les: Bush advarer mot panikk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.