Styret i Kongsberg Automotive (KA) mener en aksjonærgruppes forslag om å bytte ut de aksjonærvalgte styremedlemmene er dårlig selskapsstyring og respektløst overfor de andre aksjonærene.

Det skriver styreleder Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist i KA på vegne av styret i en melding tirsdag.

Hennes melding er et svar på brevet til alle aksjonærene sendt av aksjonærgruppen bestående av av Makuria Investment Management, ved Lorenz Manthey; Teleios Capital Partners ved Firas Abi-Nassif og Constructive Capital ved Lars Odin Mellemseter tirsdag.

Les om brevet her: Legger frem sterk kritikk av Kongsberg Automotive-styret

  Overrasket over fremgangsmåten

Fräjdin-Hellqvist skriver at styret er overrasket over den aggressive fremgangsmåten til aksjonærene og det de ser som mangel på vilje til dialog med styret eller nominasjonskomiteen.

«At ti prosent av aksjonærene skal bestemme 100 prosent av de eksterne styremedlemmene er ikke god selskapsstyring og respektløst overfor de andre aksjonærene», skriver Fräjdin-Hellqvist i meldingen.

Hun skriver at kontraktstildelinger på 320 millioner euro de siste tolv månedene viser tilliten selskapet har blant kundene som samtidig et «tydelig markedsfokus».

  Vekst er ikke en ufordring

I sitt brev peker aksjonærgruppen blant annet på manglende vekst i sin begrunnelse for hvorfor de vil fjerne styremedlemmene.

Fräjdin-Hellqvist skriver at KA aldri har avvist at vekst er en utfordring.

«Men vi aksepterer at investeringer i forskning og utvikling (R&D) er fullstendig nødvendig for fornyelse av produktporteføljen», skriver hun.

Fräjdin-Hellqvist viser til at fokuset de siste årene har vært på å få lavere gjeld, R&D og strømlinjeforming av produktporteføljen.

«Uten disse tiltakene kunne vi åpenbart ha bedre marginer på kort sikt, men ofret den langsiktige verdiskapningen for aksjonærene», skriver hun videre.

  Aksjen har steget 300 prosent

Hun viser også til at aksjen har steget 300 prosent de siste tre årene, men medgir at bildet ser svakere ut over en lengre horisont, slik aksjonærgruppen påpeker.

«Vi innser at vår kommunikasjon av de strategiske planene kunne vært bedre tidligere, men vårt fokus har vært på utføringen av planene og sikring av kontraktstildeling med nøkkelkunder», skriver Fräjdin-Hellqvist.

Hun påpeker også at grunnene til at aksjonærgruppen har så dårlig tid og ikke vil vente til en ordinær generalforsamling i mars neste år ikke er tydelig uttalt.

Fräjdin-Hellqvist ber til slutt alle aksjonærene vurdere om et skifte av alle aksjonærvalgte styremedlemmer er til det beste for alle eierne.

Les også: Bekymret for følgene av å bytte ut hele styret i Kongsberg Automotive (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

VG: Ble bedt om å bekrefte at hun ble vurdert - nektet

Råvaresjef: De kortsiktige utsiktene for oljemarkedet er meget utfordrende

Asia i dag: Nå er det full krise i Beijing

Se DNTV: Deler ut gratis is i kampen mot issmelting

Deler ut gratis is i kampen mot issmelting
Klimaisen skapte en av de lengste køene under klimamøtet i Paris, er en del av iskremprodusenten Ben & Jerry's klimakampanje.
02:11
Publisert: