Mens det er solid vekst for Kongsberg Automotive (KA) i Europa og Nord-Amerika, er utviklingen langt svakere i Kina og Brasil. Selskapet har imidlertid langt mer tro på det kinesiske markedet enn det brasilianske i tiden fremover.

Det sier konsernsjef Hans Peter Havdal i KA til TDN Finans i anledning kvartalspresentasjonen til selskapet torsdag.

For kommersielle kjøretøy i Kina ligger omsetningen til KA an falle med rundt 20-25 prosent i 2015, noe mindre enn markedet som helhet. For personbiler ventes markedet å ligge flatt fremover.

- Markedet for kommersielle kjøretøy har ligget ekstremt høyt og det er for mye kapasitet der nå. Det må justere seg inn litt, og jeg tror vi må gjennom 2016 før vi ser noe bedring. Men når det skjer, blir det bra. At Kina ikke skulle levere tosifret vekst i all evighet, er ingen overraskelse, sier Havdal.

Svakt i Brasil

Når det gjelder Brasil, et annet svakt marked for KA, mener Havdal det er vanskeligere å se når det vil snu.

- I Brasil er det vanskelig å se hvordan det vil komme på spor igjen. Der er det en rekke forhold som må endre seg, blant annet knyttet til det politiske systemet.

- Vi er til stede i landet nå, og vi kan levere til markedet, men vi har et nøkternt syn på utviklingen, sier Havdal.

Oppstartproblemer

Tredjekvartalet til KA var ellers negativt påvirket av utviklingen i driveline-virksomheten, som hadde en negativ ebit-margin på 0,1 prosent.

Dette skyldes primært oppstartsproblemer knyttet til et nytt girskiftesystem til en europeisk bilprodusent.

- Her så vi problemer allerede i andre kvartal og vi trengte mer folk til å levere delene. Det blir dyrere, sier Havdal, som understreker at dette ikke vil ha en negativ effekt i fjerde kvartal.

Driveline har også blitt negativ påvirket av at en rekke gamle kontrakter har gått ut uten at arbeidet er blitt startet på nye ennå.

- Vi har booket nye avtaler, så dette vil også bare være en midlertidig effekt, sier Havdal.

 

Les også: - Dollaren ned mot nivåer vi ikke har sett siden midten av juli

– Nå starter kampen om de digitale bankkundene

Lerøy faller tungt på Oslo Børs

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt annerledes:

Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt annerledes.
Sjef i Google Norge, Jan Grønbech, tror de ansatte jobber bedre når de har et lekerom.
02:10
Publisert: