Kongsberg Gruppen har i tredjekvartal en omsetning på 3.428 millioner kroner og et driftsresultat før avskrivninger (såkalt Ebitda) på minus 40 millioner kroner, sammenlignet med henholdsvis 4.009 millioner kroner og 419 millioner kroner i tilsvarende kvartal i 2015. 

Det svake resultatet kommer i hovedsak som følge av betydelige nedskrivninger og restruktureringskostnader i Kongsberg Maritime på totalt 399 millioner, samt en ytterligere svekkelse av aktivitetene i de olje- og offshorerelaterte områdene. I forhold til 3. kvartal 2015 har konsernet hatt en reduksjon i omsetningen på 14 prosent. Ebitda-marginen justert for nedskrivninger og restruktureringskostnader er 10,5 prosent.

- Krevende

Ordreinngangen i kvartalet er på 4.067 millioner kroner, noe som gir en ordrereserve ved utgangen av tredjekvartal på 17.858 millioner kroner.

- Vi opplever at olje- og offshoremarkedet fortsatt er krevende, og dette påvirker i betydelig grad konsernets totale resultater i kvartalet. Forsvarsområdene våre holder jevn fart, og er på nivå med i fjor. Vi har hatt god ordreinngang, og opprettholder totalt sett en solid ordrereserve, til tross for nedskrivninger i ordrereserven i KM, sier konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Geir Håøy.

Omsetningsfall på 26 prosent

Kongsberg Gruppens heleide datterselskap Kongsberg Maritime hadde en omsetning på 1.849 millioner kroner, en svekkelse på 26 prosent mot tilsvarende kvartal i 2015. Forretningsområdets Ebitda var på minus 255 millioner kroner. Svekkelsen mot tredjekvartal 2015 skyldes hovedsakelig nedskrivninger av verdien av varelager, valutasikringer og andre poster med 354 millioner kroner, samt at offshorevirksomheten har restruktureringskostnader på 45 millioner kroner. I tillegg er offshoremarkedet svært krevende, og det er noe lavere aktivitet innen handelsflåtesegmentet.

– Aktivitetsreduksjon påvirker oss

- Vi opplever, som store deler av markedet, at det er krevende tider. Kongsberg Maritime er sensykliske og har opprettholdt et høyt aktivitetsnivå i et svekket marked. Nå opplever vi i økende grad at aktivitetsreduksjonen i markedet påvirker oss. Ordreinngangen er også redusert i kvartalet. Forretningsområdet gjør betydelige tilpasninger av organisasjonen, og kostnadsbasen vil være vesentlig
lavere i 2017, sier Håøy.

Stabilt fra forsvarssegmentene

Kongsberg Defence Systems har et kvartal på nivå med tilsvarende kvartal 2015 med en omsetning på 897 millioner kroner og en Ebitda-margin på 18,8 prosent. Resultatandel fra Patria var 20 millioner kroner i kvartalet.

Kongsberg Protech Systems har en omsetning på 506 millioner kroner og en Ebitda-margin på 4,7 prosent. Økningen fra tilsvarende tredjekvartal 2015 er i hovedsak som følge av en økning i leveranse av nye systemer.

- Forsvarssegmentene har god prosjektgjennomføring, og fortsetter å jobbe mot betydelige muligheter innen flere kjerneområder. Ordreinngangen i kvartalet er god for begge forretningsområdene, sier Håøy.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.