Han frykter et nedsalg kan gjøre at svært avansert teknologi kommer på avveie fordi det norske regelverket ikke er godt nok.

– Norge er ett av veldig få land i verden som ikke har andre virkemidler enn eierskap til å kontrollere avansert og sensitiv teknologi. De fleste andre land har kontroll med hvordan eierskapet utvikler seg i selskap av nasjonal betydning, sier Qvam til NRK.

Han peker på at mange land har et regelverk som gir myndighetene ansvar for å godkjenne salg av større eierandeler i selskaper av nasjonal betydning. I tillegg har de ansvar for å kontrollere og godkjenne utlendinger som eventuelt skal ha plass i selskapenes styrer.

Staten eier i dag 50 prosent av Kongsberg Gruppen. Regjeringen har foreslått at et nedsalg til 34 prosent. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.