– Jeg drikker ikke så mye øl, sier direktør Christine B. Meyer i Konkurransetilsynet.

På vegne av flyplassbrukere kjemper hun likevel for konkurranse når det gjelder øl og andre produkter på norske lufthavner. Hun reagerer på at et glass øl på Gardermoen koster opptil 97 kroner.

Vurderer to muligheter

Én aktør har hånd om alle 30 serveringssteder og kiosker innenfor sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn Gardermoen. Det skyldes at eieren, Avinor, har tildelt hele oppdraget til SSP.

«Når SSP er villig til å betale Avinor 3,6 milliarder kroner for retten til å drive 30 serveringssteder og kiosker på Gardermoen over en femårsperiode, har SSP både behov og anledning til å ta inn monopolprofitt for å finansiere den høye kontraktsummen», skrev Meyer i en kronikk i Dagens Næringsliv onsdag.

Meyer understreker at Konkurransetilsynet vil hindre at Avinor inngår en ny lignende avtale som gir en aktør monopol på flyplasser.

– Vi vurderer to mulige spor. Enten å komme med en påpekning til staten, som eier Avinor, eller at vi henvender oss direkte til Avinor om mulig misbruk av dominerende stilling, sier hun.

Betenkelig pris

– Så du kjemper for billigere øl på flyplasser?

– Ja, konkurranse er bra, også når man står i en avgangshall.

REAGERER PÅ ØLPRISER. Christine B. Meyer, direktør i Konkurranse­tilsynet.
REAGERER PÅ ØLPRISER. Christine B. Meyer, direktør i Konkurranse­tilsynet.
ØNSKER VARIASJON. Sindre Ånonsen, pressesjef i Avinor.
ØNSKER VARIASJON. Sindre Ånonsen, pressesjef i Avinor.
– Hva syns du selv om en pris på nesten 100 kroner for et stort glass øl?

– Det er betenkelig.

– Men vil man få en reell priskonkurranse på øl bare det blir flere aktører som selger det?

– Ja, noen vil være tjent med lavere priser.

– Hvor mange ølkonkurrenter bør det være på Gardermoen?

– Vi har ingen formening om antallet, utenom at det må være mer enn én, sier Meyer.

Konkurranse på Kastrup

På Kastrup utenfor København har flyplasseieren sørget for at det er konkurranse.

– Vi har flere leverandører. Prisen på øl varierer, sier Lars Lemche, senior kommunikasjonsrådgiver ved Københavns lufthavn.

Han opplyser at det på Kastrup er to store operatører innenfor serverings- og kioskvirksomhet.

– Prisene er forskjellige også ut fra hvor man er på flyplassen. En flaske vann kan koste fra ti danske kroner til 15 og 20 kroner, avhengig av hvor du handler. Det vi tilstreber, er at prisene på produkter som selges på lufthavnen, er på samme nivå som i København sentrum, sier Lemche.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.