Asker og Bærum tingrett åpnet tirsdag konkursbo for Birk Sport as. Det kommer frem av en melding i Brønnøysundregistrene, og bekreftes av bostyrer Andreas Strime Christensen overfor DN.
– Vi er i innledende fase, men de opplyser at det er fordi de ikke har klart å komme til løsning med hovedkreditor og sin utenlandske hovedeier som er i sykkelbransjen.
Birk Sport har drevet spesialbutikk innen sykkel i en 20-årsperiode. I fjor høst skrev DN at selskapet har lagt ned over halvparten av butikkene sine siden toppen.
Birk Sport skulle i utgangspunktet møte i en høring i retten i dag, men dette ble avlyst.
Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med daglig leder i Birk Sport, Martin Norgård Vermundsberget.
Millionbeløp i underskudd
Bostyrer Strime Christensen mottok konkursen sent i går kveld og sitter onsdag morgen i bilen på vei til hovedkontoret til Birk Sport.
– Ledelsen har ikke sett en annen vei enn å begjære oppbud. Foreløpige regnskapstall viser et stort tap i 2019, uten at jeg kan si nøyaktig hvor stort det er, men det er et tosifret millionbeløp de har gått med tap i 2019, sier han.
Selskapet har i dag om lag 50 ansatte. Strime Christensen forteller at de nå ser på mulighetene fremover.
– Nå vil vi undersøke muligheten hvordan det kan realiseres på best mulig vis, og se om vi kan finne kjøper til hele eller deler av virksomheten, eller om det blir et stykksalg.
Selskapet har foreløpig stanset all salgsvirksomhet.
– Det betyr at butikkene nå er stengt og det samme gjelder netthandel.
Avlyste rettshøring
Onsdag skulle Birk Sport møte i Asker og Bærum tingrett til en muntlig høring. Bakgrunnen for dette var at det taiwanske selskapet Ideal Bike Corporation hadde begjært arrest av verdier i selskapet. Denne høringen ble imidlertid avlyst, opplyser tingrettsdommer i Asker og Bærum tingrett Bård Nordby overfor DN.
– Der er det kommet inn en oppbudsbegjæring fra Birk Sport. Den oppbudsbegjæringen er behandlet allerede, så rettsmøtet er avlyst på bakgrunn av det. Begjæringen om arrest er ikke trukket, men jeg har satt en frist til fredag for å se om den opprettholdes, gitt konkursåpningen.
DN har vært i kontakt med Ideal Bike Corporations norske advokat Erik A. Øyen. Han hadde ingen kommentar til saken.
Opptur med Birken-rittet
Gründer og styremedlem Kai Nordgård startet egentlig som leverandør av sykkelklær for Sykle til jobben-aksjonen i 1999, men endte med å bygge en kjede med spesialbutikker for sykkel.
Kjeden var med på en stor opptur som leverandør til Birken-rittet. Selv om avtalen opphørte, hadde Nordgård sikret seg navnet og utvidet med stadig flere butikker inntil pendelen snudde, skrev DN i høst.
– Vi ønsker å slanke oss som følge av de dårlige marginene i bransjen. Planen er å dekke Oslo-området med de to resterende butikkene. Det er mulig å spare penger og bli mer konkurransedyktige med et lavere dekningsnivå, sa Norgård til DN i høst.
Ville kjøpe ut hovedeier
Birk sport har den siste tiden slitt med en uavklart eiersituasjon.
For noen år siden solgte gründeren seg ned til fordel for et amerikansk selskap som sto bak sykkelmerket Fuji. Problemene startet da dette selskapet gikk konkurs. Ikke bare fikk Birk problem med leveransene av varer, inn på eiersiden kom også en kinesisk forretningsmann som bidro til en uavklart situasjon for de norske eierne.
– Vi er i forhandlinger for å kjøpe aksjene tilbake og skape solvens i selskapet før sykkelsesongen 2020, forklarte Martin Nordgård Vermundsberget til DN i oktober.
I stedet endte det med konkurs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.