Ut av rettssal 2 i Stavanger Tingrett kommer Crudecorp-sjef Geir Utne Berg i en pause. Han går gjennom tøffe tak. I slutten av mai begjærte en gruppe långivere i Stavanger oljeselskapet konkurs med et krav på 61 millioner kroner.

Onsdag var det duket for selskapets mottrekk. Crudecorp-eier Sigurd Aase ba retten komme med en såkalt midlertidig forføyning mot konkursbegjæringen.

Kreditorene fikk nok

- Vi mener de ikke har rett til å begjære selskapet konkurs, sier Berg.

Styreleder Aase i Haugesund er nemlig også blitt selskapets hovedkreditor, etter å ha kjøpt ut et Credit Suisse-lån i fjor høst.

Credit Suisse hadde fra gammelt av en avtale med de andre långiverne, en avtale som innebærer at hovedkreditoren kan kreve frys i rente- og avdragsbetalinger i seks måneder for å sikre verdiene i selskapet.

Aase benyttet seg av denne klausulen i vinter, og forsøkte i vår å benytte klausulen for å fryse betalingene på nytt. Da fikk kreditorene nok.

Gir seg ikke

Blant kreditorene i Stavanger er Espen Fjogstad den som fører ordet.

- De misbruker hele stand-still-instituttet, sier Fjogstad.

Han mener hovedaksjonærens kjøp av Credit Suisse-lånet bærer preg av vikarierende motiver.

- En misbruker en avtale som er ment til å beskytte en kreditor, til å beskytte debitor i stedet, sier Fjogstad.

Aase hevder derimot at han var tvunget til å kjøpe Credit Suisse-lånet for å redde selskapet ut av en vanskelig økonomisk situasjon på et tidspunkt da de andre långiverne ikke var villig til å komme selskapet i møte.

Fjogstad var en av gründerne bak selskapet i 2007. Selskapet produserer i dag bare et par hundre fat olje til dagen fra Chico Martinez-feltet i California. De lave oljeprisene gjør det ikke lønnsomt å drive ut tungoljen med damp, slik planen var.

Aase, som for øvrig er mest kjent som grunnleggeren av barnehagesystemet Trygge Barnehager, har gjennom tidene skutt inn rundt trekvart milliard kroner i oljeselskapet.

Konkursbegjæringen skal behandles 4. juli i Haugaland Tingrett med mindre Stavanger Tingrett tar begjæringen om midlertidig forføyning til følge.
Avgjørelsen om midlertidig forføyning ventes i nærmeste fremtid.

 

LES OGSÅ OM:

Eivind Reiten refser Statoil-kulturen: Tar oppgjør med Statoil dnPlus

Valutalån ble privatøkonomisk mareritt: - På 45-årsdagen til kona ifjor, økte lånet vårt med nær 2,5 millioner dnPlus

Slår alarm til medisinstudentene: Nå fraråder han norske studenter å studere medisin i Polen dnPlus

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.