– Vi er i en ny fase av epidemien nå. Vi ser at de som er rapportert smittet, fortsatt hovedsakelig er relatert til reiser. Men det er samtidig et økende antall smittede der vi ikke har klart å finne smittekjeden. Dette betyr at vi nå er i begynnelsen av den fasen der vi ser smitte i befolkningen som vi ikke kan følge, og det er nødvendig å innføre nye tiltak, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet tirsdag kveld.

Til sammen har 277 personer nå fått påvist koronaviruset i Norge. Det er en økning på 85 siste døgn fram til klokka 16 tirsdag.

Totalt er 81 personer blitt smittet i Norge. For 73 av disse er det kjent at de har hatt kontakt med en annen som er smittet.

For 8 av tilfellene smittet i Norge er eksponeringen under avklaring. 193 tilfeller har blitt smittet i utlandet og for 3 er smittested ikke avklart ennå.

I tillegg til håndhygiene anbefaler Folkehelseinstituttet tiltak for å redusere kontakt mellom mennesker. Det gjelder bruk av hjemmekontor og fleksitid der det er mulig og å avlyse store arrangementer der mange samles tett.

– De tiltakene som nå kommer, er viktige for å redusere smitten fra person til person i samfunnet, og dermed beskytte de sårbare gruppene. Dette vil bidra til at det er kapasitet i helsetjenesten til å ta seg av dem som behøver det, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Hjemmekontor

Helsedirektoratet ber også store arbeidsgivere som har mulighet til å innføre hjemmekontor eller økt bruk av fleksitid, om å gjøre dette.

– På den måten reduserer vi antall mennesker som møtes og reiser kollektivt samtidig. Det kan bidra til å bremse smittespredningen i storbyene, sier Guldvog.

– Vi vil også oppfordre kollektivselskaper til godt renhold av områder vi har håndkontakt med, for eksempel på T-banevogner, busser og trikker, sier han.

Kan oppleve mer inngripende tiltak

Helse- og utdanningsminister Bent Høie sa på pressekonferansen at det er gode, faglige vurderinger som ligger til grunn for tiltak som blir gjort.

– Når man går inn i nye faser som nå, kan man oppleve tiltak som er mer inngripende og som vil oppleves mer tydelig for de som er berørt, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.