Toppmøtet, som startet fredag, er første gang lederne fra de 27 medlemslandene møtes fysisk siden februar. Tema for møtet er gjenreisingsfondet som skal få økonomien på fote etter koronakrisen og unionens langtidsbudsjett.

Holder igjen

Fredag utfordret Østerrike størrelsen på det foreslåtte fondet. Europakommisjonen har foreslått å ta opp lån på vegne av fellesskapet for å finansier et fond på 750 milliarder euro – drøyt 8.000 milliarder kroner. Nederland vil ha streng kontroll på utbetalingene, og statsminister Mark Rutte understreket at medlemslandene fortsatt må ha siste ord før det gis EU-midler til nasjonale gjenreisningspakker.

Både Østerrike og Nederland tilhører «de forsiktige fire», en gruppe land som tradisjonelt holder igjen på pengebruken i EU. Danmark og Sverige er også med i gruppen, som blant annet er skeptisk til at to tredjedeler av fondet foreslås fordelt som overføringer i stedet for lån til medlemslandene.

Siste dag

Toppmøtet fortsetter lørdag klokken 11 på det som etter planen er siste møtedag. Før møtet var Rutte skeptisk til om det ville være mulig å oppnå enighet denne helgen.

– Jeg må si at uenigheten fortsatt er svært, svært stor. Derfor kan jeg ikke si noe om hvorvidt vi kommer frem til et resultat denne gangen. Du må se sannheten i øynene, sa Tysklands statsminister Angela Merkel på vei inn til toppmøtet. Hun er en av dem som har tatt høyde for at det kan bli nødvendig med enda et ekstra toppmøte.

Da de kom til møtets andre dag, hadde hverken Merkel eller Rutte noen kommentarer.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.