Under et korrupsjonsseminar tirsdag la Skatteetaten frem sine fremtidsplaner. Etaten varsler at det vil øke arbeidet mot korrupsjon blant internasjonale selskaper i Norge, og lover at vi vil se flere avsløringer fremover.

- Vi er sikre på at vi vil se vil se flere korrupsjonsavsløringer fremover, sa Stine Olsen i Skatteetaten i sitt innlegg under seminaret.

Skylder på internasjonalisering

Skatteetaten ønsker å øke egen kunnskap på internajsonal korrupsjon, og igangsette flere og bedre korrupsjonskontroller mot internasjonale selskaper i Norge.

- Det er i første rekke gjennom å øke vår egen kunnskap og oppmerksomhet rundt korrupsjon at vi kan avdekke dette gjennom vårt løpende kontrollarbeid. På bakgrunn av denne kunnskapen vil vi styrke arbeidet med korrupsjon fra internasjonale selskaper, sier skattedirektør Hans Christian Holte til Dagens Næringsliv.

Det er den økte internasjonaliseringen av det norske næringslivet som er bakgrunnen for at skattemyndighetene nå skal bli korrupsjonsjegere.

Dette er de største korrupsjonsfarene

Skatteetaten peker ut flere korrupsjonsfarer i Norge. Oljesektoren pekes ut som spesielt korrupsjonsutsatt bransje.

Det er en rekke store, multinasjonale oljeselskaper som opererer i Norge. Disse kan muligens vente seg økte korrupsjonsrelatert oppmerksomhet fra Skatteetaten fremover.

I etatens seminar peker de på at Norge oppleves som naivt og lite tilstede i arbeidet mot kriminalitet, og bedrifter fra korrupsjonsutsatte land vil også bli et satsningsområde for Skatteetaten.

For å identifisere korrupsjonsutsatte land viser Skatteetaten til Transparency International sin korrupsjonsindeks, der Russland kommer svært dårlig ut.

Russland har en rekke selskaper, eierandeler og interesser i norsk næringsliv.

- Muligheten er alltid der

- De tre gruppene som er mest utsatt for korrupsjonsrisiko i Norge er ansatte som jobber med offentlige innkjøp, lisenstildeling og sensitiv informasjon, sier Holte.

Offentlige innkjøp har allerede vist seg å inneholde flere korrupsjonssaker. Korrupsjonsmistanker oppsto da Forsvaret tidligere i år inngikk en avtale med et datterselskap av et tidligere korrupsjonsdømt selskap. Tidligere har det samme selskapet, den tyske industrigiganten MAN, vært involvert i en korrupsjonssak i millionklassen om innkjøp foretatt av Unibuss og Ruter.

Holte mener kunnskapen til Skatteetaten enda ikke er god nok til å anslå en eventuell størrelsesorden på korrupsjon i Norge, men er klar på at det er både et reelt og alvorlig problem.

- Vi kan se ut fra en rekke enkeltsaker at korrupsjon forekommer. Muligheten er alltid der for å bli utsatt for korrupsjon, og vi har fortsatt mye å gå på når det kommer til bekjempelse av korrupsjon, sier han.

Les også:

Ønsker unntak for likebehandling

Fotball-VM setter nettrekord  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.