Det norske rederiet Torvald Klaveness er ilagt en bot på 20 millioner kroner for korrupsjon.  I tillegg innebærer forelegget inndragning av 12 millioner kroner som Økokrim mener er utbytte av straffbare handlinger.

Styret i selskapet har i dag besluttet å vedta forelegget.

Det var i forbindelse med fraktkontrakter med aluminiumsselskapet Aluminium Bahrain BSC (Alba), hvor den bahrainske staten er majoritetseier, at bestikkelser ble betalt i 2003 og 2004. Bestikkelsene ble kamuflert som honorar til en skipsmegler i London. Om lag halvparten av fraktkommisjonene som ble betalt til megleren, gikk ifølge Økokrim videre til en sjeik som var medlem av kongefamilien i Bahrain – og som samtidig var oljeminister og styreleder i Alba. Totalt skal sjeiken ha fått rundt ni millioner kroner.

Bestikkelser til kongen

Til DN har Tom Erik Klaveness tidligere fortalt at de hadde fått indikasjoner på at deler av meglerhonorarene gikk til kongen i Bahrain.

Både han og broren Trond Harald Klaveness har vært siktet for korrupsjon. Saken mot de to ender med påtaleunnlatelse. Det betyr at Økokrim mener det er funnet bevis for straffeskyld, men velger likevel ikke å ta ut tiltale mot brødrene. Også en tredje person som har vært siktet, får påtaleunnlatelse. Påtaleunnlatelse kan ankes, og denne fristen har ennå ikke gått ut.

Det var selskapet selv som varslet Økokrim om korrupsjonsmistankene i 2010. Størrelsen på boten er ifølge Økokrim sett i lys av at selskapet har bidratt til å opplyse saken.

- Skulle gjerne vært foruten

- Forelegget knytter seg til forhold som er mer enn ti år gamle, og skyldes at selskapet etter Økokrims mening ikke var raske nok å tilpasse seg endringer i straffeloven som ble innført i 2003, sier selskapets advokat Bjørn Stordrange i en kommentar.

- Dette er en sak Klaveness gjerne skulle ha vært foruten, og selskapet er derfor glad for at man nå kan legge denne saken bak seg, sier Stordrange.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.