Fra bakerste benk i Oslo tingrett følger tidligere busseleketriker og tillitsvalgt i Unibuss, Jan Erik Skog (69), med på straffesaken mot de tidligere busstoppene.

Han varslet om kritikkverdige forhold i Unibuss for ti år siden, først til konsernet og deretter til Kommunerevisjonen.

-Det hele ripper opp i mye. Jeg hadde mange tunge stunder den gangen, det var mange søvnløse netter, sier Skog som i dag er penjonert.

I alt seks personer er tiltalt for utroskap og grov korrupsjon for samlet 12 millioner kroner. Den øvre strafferammen for de tiltalte er 16 års fengsel. Flere av de tiltalte erkjente delvis straffskyld i Oslo tingrett mandag (se grafikk).

Kreative

Det var en artikkel i en tysk avis sommeren 2011 som ledet til etterforskninge av Unibuss-saken. Her kom det frem at et kommunalt busselskap i Oslo var involvert i korrupsjonsskandalen som den tyske bussprodusenten Man ble etterforsket for. Idag er fire nordmenn dømt og én person frifunnet i samme sakskompleks (se faktaboks).

-Jeg risikerte å få sparken, sier Skog om varslingen.

Les også: Fikk 10.290 euro per buss dn+ (+)

Les også på Dn.no nå:

– Det blir et blodbad, og det har allerede startet

Suite til en million kroner natten og 30 Rolls Roycer  

 

Skog reagerte blant annet på overprisede innkjøp uten anbud.

-De har vært veldig kreative med å finne løsninger, sier han.

Linn.karen.ravn@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.