Etter gjennomgangen av Hydros oljevirksomhet i forbindelse med sammenslåingen med Statoil har Hydro funnet en rekke forhold i Libya det er grunn til å sette spørsmålstegn ved, ifølge en børsmelding.

Les også: Statoil tatt på sengen

Hydro overtok i 1999 en del av Saga Petroleum, med eierandeler i to felt. I perioden frem til Hydros overtakelse arbeidet Saga med å få tilgang til et større utforskningsareale som operatør.

Les også: Hydros ørken-Saga

Brøt retningslinjene
Som et ledd i dette var det inngått avtaler i januar 1999 om konsulentbistand som forutsatte betaling av betydelige beløp. Da Hydro ble kjent med disse forholdene, valgte Hydro å avslå tilbud om tilgang til utforskningsarealet, blant annet fordi man ikke kunne forsikre seg om at konsulentavtalene var i overenstemmelse med Hydros etiske retningslinjer.

Hydro betalte i 2000 og 2001 inn tilsammen 6,85 millioner dollar for å avvikle avtaleforholdene med plan om å selge den samlede virksomheten i Libya. Beløpet hadde Saga påtatt seg under konsulentavtalene.

Kunne videreføre
Det ble imidlertid ikke noe salg, og Hydro fant senere ut at selskapet likevel kunne videreføre virksomheten innenfor rammene av Hydros etiske regelverk.

"Arbeidsforholdene i Libya har senere utviklet seg positivt og gitt grunnlag for økt aktivitet i landet. I 2006 innførte Libya et nytt og åpent lisenssystem i tråd med internasjonale retningslinjer", heter det i børsmeldingen.

Uetiske fakturaer
Hydro har imidlertid avdekket at det har blitt sendt to fakturar, en på 900.000 dollar og en på 300.000 dollar, fra operatøren på det ene feltet. Fakturaen på 300.000 dollar ble betalt, mens fakturaen på 900.000 dollar ble avvist på fordi Hydro ikke var sikre på om betalingen var innenfor Hydros etiske regelverk.

I forbindelse med Statoils korrupsjonsskandale i Iran i 2003 sa Hydros konsernsjef Eivind Reiten at selskapet ikke hadde informasjon som skulle tilsi at selskapet måtte gå gjennom sine konsulentavtaler i forbindelse med sin internasjonale olje- og gassvirksomhet.

Les også: - Ingen tvilsomme konsulentavtaler

StatoilHydro og Hydro vil nå samarbeide om å frembringe dokumentasjon og informasjon som er nødvendig for å få frem fakta i saken, ifølge børsmeldingen.

Hydro har nå informert Økokrim om at det er satt igang undersøkelser. Økokrim har ikke vært på banen tidligere i denne saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.