– I kveld har Kosovo vunnet. I morgen begynner vi på vårt nye oppdrag, sa Thaci til sine tilhengere i hovedstaden Pristina idet opptellingen av stemmene etter valget søndag pågikk.

Ifølge valgkommisjonen lå Thacis parti PDK an til å få 30 prosents oppslutning da stemmene fra 70 prosent av valglokalene var talt opp. Opposisjonspartiet LDK lå an til å få 26 prosent.

Valgdeltakelsen var bare på 43 prosent, noe som er lavere enn ved de to forrige valgene i Kosovo. En stor del av befolkningen lever fortsatt i fattigdom, og mange er skuffet over hva som er oppnådd siden løsrivelsen fra Serbia i 2008.

Serbisk minoritet

Nærmere 1,8 millioner velgere i Kosovo kunne delta i valget for å avgjøre landets politiske retning i årene som kommer.

Det var spesielt knyttet spenning til valgdeltakelsen blant den serbiske minoriteten i landet. Også Serbias regjering har oppfordret dem til å stemme, men ifølge nyhetsbyrået AFP var det få som møtte opp i valglokalene i de serbiske områdene i den delte byen Mitrovica i Nord-Kosovo.

Myndighetene i Serbia har aldri formelt godtatt Kosovos løsrivelse, og oppfordringen til Kosovo-serberne om å delta i valget skyldes etter alt å dømme en avtale med EU som ble inngått i fjor.

Regjeringen i Beograd håper avtalen vil bli et skritt på veien mot EU-medlemskap. Også Kosovo håper å bli med i unionen, og det antas at bedre integrering av den serbiske minoriteten vil øke sjansene for medlemskap på sikt.

– Store muligheter

Hashim Thaci, som har en fortid som geriljaleder, har brukt sine to forrige perioder som statsminister til å tilrettelegge for EU-medlemskap og å bedre forholdet til Serbia.

– Vår stat er en ny europeisk stat med store utviklingsmuligheter som vi vil utnytte på en måte som tjener folkets interesser best, sa Thaci da han avla stemme i et valglokale i hovedstaden Pristina.

46-åringen håper å kunne ta fatt på en tredje periode, men det er ikke sikkert at han vil klare å danne ny regjering selv om hans sentrum-venstre-parti PDK blir størst.

– Det er ikke opplagt at Thaci fortsetter å lede den neste regjeringen ettersom han har blitt politisk svekket på grunn av manglende evne til å håndtere de viktigste utfordringene landet står overfor, sier den politiske analytikeren Nexhmedin Spahiu.

Høy arbeidsledighet

Mange velgere har sett seg lei av trange økonomiske tider og skyhøy arbeidsledighet, og det kan ha gått utover oppslutningen om den sittende regjeringen.

Den gjennomsnittlige månedslønnen i Kosovo er på 3.000 kroner. Nesten halvparten av befolkningen lever i fattigdom, og rundt 12 prosent regnes som ekstremt fattige. Arbeidsløsheten er på 35 prosent, mens ungdomsledigheten er på hele 55 prosent.

Det endelige valgresultatet er ikke ventet å være klart før i uken som kommer.

Les også:
Må overbevise Stordalen på to minutter
«Et av de raskest voksende selskapene noensinne»
Sjeføkonom spår børsras på 30 prosent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.