StatoilHydro måtte tåle sylskarp kritikk for sin oljesandssatsing i Canada da Rasmus Hansson i miljøorganisasjonen WWF var invitert til scenen på Strategikonferansen i Stavanger, der oljebransjens leverandørindustri er samlet.

Trude Sundset, som leder arbeidet med klima og miljø i StatoilHydro, fikk beskjed om at selskapet søler seg til med oljesand.

- Vi jobber for å ta med oss norske erf#229er inn i Canada, og det betyr mer energieffektiv utvinning og å sjekke mulighetene for CO2-rensing, sier hun.

- Hvilken motivasjon har dere for å gjøre det, spurte en representant fra salen?

- Vi tror utslipp kommer til å koste penger i fremtiden. Jeg tror dette kommer, og jeg tror det kommer uansett hvor i verden man utvinner olje. Og da tror jeg det lønner seg å ha tenkt på det på forhånd, og å ha teknologien, sier hun.

StatoilHydro jobber mot kanadiske myndigheter for å få til et samarbeid, og å få rammevilkår som gjør at det lønner seg å rense. Og i følge Sundset jobbes det allerede med teknologi som kan forbedre dagens utvinning av oljesand markant.

- Problemet er at det er veldig vanskelig å anslå hvor mye slike utslipp kommer til å koste, sier hun til DN Energi.

- Legger StatoilHydro en slik vurdering inn i alle prosjekter som planlegges nå?

- Ja, det gjør vi. Vi lager miljøregnskap for alle prosjekter, men det er jo veldig vanskelig å spå hva som skjer i andre deler av verden. For Norge er vi rimelig sikre på nivået, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.