Men de advarer mot en viss usikkerhet etter uventet høye inflasjonstall for juli.

Kjerneinflasjonen (KPIJAE) ventes å ha falt med 0,4 prosent fra midten av juli til midten av august, tilsvarende en oppgang på 3,4 prosent på årsbasis, ifølge gjennomsnittet av estimater fra seks økonomer.

Tallene for inflasjonen legges frem klokken 10.00 idag fredag.

«Vi venter, i likhet med andre, at kjerneinflasjonen vil avta fra 3,7 prosent i juli til 3,4 prosent i august. Usikkerheten er imidlertid betydelig. I løpet av de siste ti årene har prisendringen i august variert fra +0,1 prosent til -0,7 prosent», skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

I juli økte inflasjonen betydelig mer enn ventet. Det var da spesielt prisene på mat og transport som steg mye. I lys av den sterke oppgangen i juli, er det ifølge DNB ikke urimelig å vente en viss korreksjon nedover for august.

«Fremover ser vi for oss at inflasjonen vil avta som følge av effekten av kronesvekkelsen på den importerte prisveksten vil fases ut og etter hvert snu som følge av en sterkere krone», heter det i morgenrapporten.

Ligger høyere enn Norges Bank

Handelsbanken Capital Markets venter en tolvmånedersvekst i KPIJAE på 3,3 prosent for august. Norges Banks anslag er 2,6 prosent.

«Anslagsfeilen de siste to månedene har vært +0,3 prosentpoeng i juni og +0,8 prosentpoeng i juli. Vi tror at den kumulative anslagsfeilen nå er altfor stor til å bli fullt korrigert i august», sier Handelsbanken i sin morgenrapport.

Bankens økonomer tror at Norges Bank vil avstå fra rentekutt denne måneden, basert hovedsakelig på høyere enn forventet inflasjon, og boligprisvekst som vesentlig overstiger sentralbankens.

Kronen er fredag morgen styrket med om lag én øre mot euro, til 9,2210, sammenlignet med nivået den var på da Oslo Børs stengte torsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med rundt halvannen øre, til 8,1767.

Euro er styrket til 1,1277 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1245 dollar ved stengetid for markedet i New York torsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet torsdag på 1,11 prosent, mot 1,07 prosent foregående handelsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.